Thilde en Wim Legters worden met hun 60-jarig huwelijk gefeliciteerd door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Margreet Nusselder
Thilde en Wim Legters worden met hun 60-jarig huwelijk gefeliciteerd door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Margreet Nusselder

Thilde en Wim vieren hun 60-jarig huwelijk

ZELHEM - Woensdag 6 februari was het precies 60 jaar geleden dat Thilde (79 jaar) en Wim (83 jaar) Legters uit Halle in het huwelijksbootje traden. In die tijd werd het met de familie en de buurt gevierd op de daele van de boerderij. Voordat er getrouwd kon worden moest dit eerst nog wel besproken worden in de kerkenraad. Dit was destijds gebruikelijk wanneer er een kindje op komst was. Een witte jurk was niet aan de orde, een roze mocht wel. Oudste zoon Jan vraagt: "Je hebt er toch geen spijt van?" Waarop Wim reageert met een gevat: "Toen nog niet.."

Door Margreet Nusselder

In de boerderij, waar Thilde is geboren en getogen, trokken ze in bij haar ouders. Oma was boerin en opa was smid. Haar ouders zijn tot het einde toe in de boerderij blijven wonen. Thilde en Wim kregen vijf zonen en drie dochters en hebben er hun bedrijf gerund. Inmiddels zijn er 16 kleinkinderen geboren.

Op de dag van hun 60 jarig huwelijk zit de woonkamer vol met hun kinderen en aanhang. Ze zijn al flink in de bloemen gezet en hebben per brief al felicitaties ontvangen van de gemeente, de commissaris van de koning van Gelderland en het bureau van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Burgemeester Marianne Besselink komt hen namens de gemeente Bronckhorst feliciteren.

Wim: "We hadden eerst 12 koeien en mochten het bedrijf niet uitbreiden. We zijn toen overgegaan op kuikens. We hadden tussen de 30 tot 35.000 mestkuikens op drie verschillende locaties. De kippen werden geleverd aan slachterij de Esbro in Doetinchem. We hadden goeie contacten met de leveranciers van de kuikens en Joop Eskes van de Esbro. In 1999 heb ik een gouden horloge gekregen van Joop als waardering van de samenwerking. Onze zoon Jan werkt al jaren als bedrijfsleider bij de Esbro."

Wim draagt het horloge nog steeds. Hij volgt de berichtgeving in de krant over pluimveebedrijven. "Als je het zelf niet prettig vindt in de stal, heb je het niet goed in orde. Een van de chauffeurs zei destijds dat we het goed voor elkaar hadden. In het jaar 2000 zijn we gestopt en zijn de stallen gesloopt. Ik mis de contacten nog wel eens."

Thilde: "Het is niet altijd makkelijk geweest, vooral het overlijden van onze zoon Henry is moeilijk. We hebben een foto van hem staan met bloemen er bij. Zo is hij er toch een beetje bij." Wim: "We hebben er altijd over gepraat met elkaar. Wij hebben geen Familiediner nodig." Het levensmotto van Thilde is: Ïedereen mag ter waen!".

Thilde laat foto's zien van de kinderen aan burgemeester Marianne Besselink. Tot hilariteit van de kinderen bewaart ze deze in een wasmand. "Elk huwelijk heeft ups en downs. Zo had ik een keer net de gang had gedweild en aan Wim gevraagd er niet over heen te lopen. Hij liep er toch met vieze voeten overheen en toen werd ik zo boos dat ik de emmer water over hem heb heen gegooid en het toen toch maar op een lopen heb gezet," vertelt Thilde. "We vieren het vandaag met de kinderen en de kleinkinderen. We gaan vanavond samen eten. Komende zomer wordt ik 80 jaar en vieren we het met familie, vrienden en buren in de tuin."

Meer berichten