Alle Postma tijdens de voorbereiding van de slipjacht in Zelhem. Foto: Margreet Nusselder
Alle Postma tijdens de voorbereiding van de slipjacht in Zelhem. Foto: Margreet Nusselder (Foto: )

Alle Postma steunpilaar Zelhemse slipjacht

Geboren Fries organiseert jaarlijks evenement voor de 29ste keer

Door Margreet Nusselder

ZELHEM - "D'r is er hier eentje die 't regelt en dat ben ik." Alleen op die manier is het Alle Postma (84 jaar) al die jaren gelukt, het organiseren van de traditionele jaarlijkse slipjacht in Zelhem. En deze keer doet de geboren Fries dat al voor de 29ste keer, op woensdag 2 januari. In goed overleg overigens, met de grondeigenaren, de verkeersregelaars en andere betrokkenen.

Postma is in 1934 geboren in Friesland. Hij kwam in 1979 voor zijn baan in de wegenbouw bij Verhoeven en Faber naar Zelhem. Zijn beide dochters kregen destijds van opa een pony genaamd Twilight en werden lid van de ponyclub Zelhem. Alle werd steeds meer actief in de plaatselijke paardensport, waarbij zijn ervaring en contacten in de wegenbouw goed van pas kwamen. Toen de Jachtvereniging Soestdijk op zoek was naar een nieuwe organisator voor de jaarlijkse slipjacht in Zelhem bleek Alle daarvoor de geschikte man. Op 25 maart 1989 ging de eerste door hem georganiseerde slipjacht van start. Gedurende de eerste jaren werd hij daarbij geholpen door Jan Woolschot. De laatste jaren werkt Alle samen met zes verkeersregelaars die zorgen voor een veilige oversteek over de grotere wegen.

De slipjacht wordt georganiseerd voor de Jachtvereniging Soestdijk. Een slipjacht houdt in dat er een geurspoor getrokken wordt met de urine van vossen, waarna de honden (de meute), dit spoor al zigzaggend volgen naar een eindpunt. De amazones en ruiters volgen te paard door de velden en bossen en over natuurlijke hindernissen zoals sloten en heggen. Het is geen wedstrijd. Er worden geen hindernissen gebouwd, er wordt gebruik gemaakt van wat in de natuur aanwezig is. Wie belangstelling heeft en kan paardrijden mag gratis meedoen (voor meer informatie zie onderstaande website).

Hindernissen
De route is ongeveer 21 à 22 kilometer lang en loopt het ene jaar linksom en het andere jaar rechtsom. Deze gaat via de buurtschappen de Meene, Oosterwijk, Velswijk, Wassinkbrink en de Heidenhoek. Er zitten zeker zo'n dertien à veertien hindernissen in met altijd de mogelijkheid om eromheen te rijden. Er zijn hele mooie sprongen bij, zoals door een vijver bij de Brunsveldweg en de Heidenhoek en ook bij Looman aan de Varsselsestraat en een heg bij 'het gat van Radstake'. De route varieert meestal iets door veranderingen in het landschap.

Organisatie mogelijk dankzij grondeigenaren, de verkeers- regelaars en andere betrokkenen

Alle: "De slipjacht kan alleen georganiseerd worden dankzij de medewerking van tussen de vijftig en zestig grondeigenaren. Zij zijn elk jaar weer bereid om hun grond ter beschikking te stellen en dat is heel bijzonder. Het is pure goodwill van deze mensen. Ze krijgen er alleen een kalender en een fles Jägermeister of een doos gebak voor!" Postma zorgt er wel voor dat alles van te voren goed wordt afgesproken. De koeien zijn al van het land en met de schapenhouders wordt ook overlegd zodat de dieren er geen last van hebben. "Mocht er ergens schade zijn, dan wordt dit netjes en snel verholpen. Alles is verzekerd. Zo is er door de jaren heen een goede verstandhouding opgebouwd."

Keukentafel
Alle verzorgt de organisatie met veel plezier. "Ik ben er in totaal een dag of drie mee bezig. Vooraf rij ik een keer of vijf de route en dat doe ik ook nog eens twee keer met de verkeersregelaars. Het is erg leuk om bij de mensen aan de keukentafel te overleggen. Zo spreek ik allerlei mensen en kun je meteen goed overleggen. Net voor de start rijd ik de route nog een keer voor een laatste controle." Alle is, misschien door zijn Friese roots, wel een man van duidelijke taal. Er was eens een man van de jachtvereniging die wilde dat er over sloten naast de Halseweg gesprongen zou worden, maar Postma zag dat niet zitten. Hij zei tegen de man: 'Dan geef ik je nu een hand en zie je mij niet weer. D'r is er hier eentje die 't regelt en dat ben ik!'.
Ondanks zijn 84 jaar doet Postma het werk nog steeds met heel veel plezier. Hij steekt er veel tijd in. Alle informatie over de slipjacht zit opgeslagen in zijn hoofd en hij heeft door de jaren heen een goede verstandhouding met de grondeigenaren opgebouwd. Zoals hij zelf zegt: "Een opvolger zoeken wordt nog lastig."

Op 2 januari aanstaande om 13.00 uur begint het evenement bij de boerderij van de familie Looman aan de Halseweg 33a in Zelhem. Zoals altijd wordt de jacht geopend met een toespraak door de burgemeester. Heel toepasselijk wordt daarbij een Jägermeister gedronken. De afsluiting van de slipjacht gebeurt met het nuttigen van (jawel!) een jachtschotel.

Route
De slipjacht onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging volgt de volgende route:
12.30-13.00 uur: verzamelen van jagers en meute in de Burg. Rijpstrastraat; 13.00 uur start bij Ellens eethuisje; stappend naar Boenink, Stikkenweg; 13.15 uur begin jacht richting B. Looman Halseweg 33A; 13.30 uur oversteek Halseweg en daarna Aaltenseweg; vóór de Ruurloseweg stop om te verzamelen; 13.45 uur: oversteek door de gehele jacht (jagers en meute) van de Ruurloseweg ten noorden van de Aaltenseweg; eerste kill nabij het vroegere Concoursterrein; 14.30 uur oversteek Hengeloseweg nabij de Varsselsestraat; vóór de Hummeloseweg stop om te verzamelen voor de oversteek; 14.45 uur in één keer oversteek door de gehele jacht (jagers en meute) van de Hummeloseweg nabij de Eeltinkweg; tweede kill bij de Boeninksteeg; 15.30 uur oversteek Doetinchemseweg nabij de Nieuwsteeg; 15.45 uur derde kill en eindpunt Stikkenweg.


jachtverenigingsoestdijk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden