Nederlands Kampioen Survivalrun Thom van Cappellen. Foto: PR
Nederlands Kampioen Survivalrun Thom van Cappellen. Foto: PR (Foto: )

Thom van Cappellen Nederlands kampioen Survivalrun

ZELHEM - Met 38 seconden voorsprong wist de 25-jarige Zelhemmer Thom van Cappellen de 35ste editie van de Nederlandse Kampioenschappen Survivalrun (Middenafstand – ongeveer 14 km) te winnen. Het was daarbij nog eens een bijzonder NK, want het parcours was voor een groot deel uitgezet in de stad Leeuwarden, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Normaal ligt het parcours in een natuurlijke omgeving, maar de organisatie had, met gebruikmaking van veel steigermateriaal, prachtige hindernissen gebouwd in de stadse omgeving. Bijzonder van zo'n wedstrijd in de stad is ook dat er veel publiek langs de route staat, dat de atleten aanmoedigt en voor extra sfeer zorgt.

Door Jan Knoef

Over de wedstrijd zelf is Thom kort. "In totaal namen zo'n 350 atleten deel. Op basis van gescoorde tijden in andere wedstrijden word je ingedeeld in een startgroep van 25 atleten, want als je met 350 survivalrunners tegelijk op de hindernissen afrent, zit je elkaar in de weg. Op grond van eerdere prestaties was ik in de eerste startgroep ingedeeld. Na het startschot moesten we eerst in een container klimmen en daarbij lag ik al op de tweede plaats. Na ongeveer anderhalve kilometer wist ik de koploper in te halen en vervolgens heb ik de koppositie niet meer afgegeven."

Een knappe prestatie, want Thom is eigenlijk pas drie jaar serieus bezig met de survivalrun. Thom: "In mijn jongste jeugd was ik al wel lid geweest van de survivalrungroep Jan in 't touw, maar het voetbal trok me ook. Ik heb toen voor voetbal gekozen om het groepsgebeuren, maar toen ik drie jaar geleden in Zwolle ging studeren en ook wonen, viel dat weg en heb ik me weer bij Jan in 't Touw gemeld.

Thom bleek talent te hebben voor de survivalrun. Met een 'pezig' gespierd lichaam zonder grammetje vet is de basis aanwezig. Daarbij is Thom een goede loper, die het tempo vast kan houden en houdt van trainen. Vier keer per week trekt hij z'n trainingskloffie aan om anderhalf tot twee uur te gaan trainen. Dat kan op het trainingsterrein van Jan in 't Touw of met een trainingsgroep in Bredevoort of in Zwolle, waar hij nu woont. Naast trainen houdt Thom ook van uitdagingen, dus de jaarlijkse wintersurvivalrun in Beltrum is voor hem een hoogtepunt. Thom: "Ook de run in Udenhout vind ik speciaal en ik heb erg genoten van Leeuwarden."

Vragend naar de toekomst van de Survivalrun, zou Thom graag zien dat er ook internationale wedstrijden komen en wellicht een echt WK. Thom: "Voor mezelf zie ik nog voldoende groei, want tot nu toe train ik, maar hou ik qua voeding niet echt rekening met die inspanningen. Als je dat vergelijkt met de atletiek- of wielerwereld valt er waarschijnlijk nog veel te winnen."

Op de foto de Nederlands kampioen Survivalrun, maar zonder de gewonnen beker, want die was in z'n woning in Zwolle achtergebleven.

Meer berichten