Hans Lubbers overhandigt de cheque aan Jan Puthaar van de KWF. Foto: Liesbeth Spaansen
Hans Lubbers overhandigt de cheque aan Jan Puthaar van de KWF. Foto: Liesbeth Spaansen

116.250 euro voor KWF na SamenLoop Bronckhorst

Een lach en een traan in 24 saamhorige uren

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HENGELO – Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst op zaterdag 9 en zondag 10 juni. In totaal 45 teams, dat zijn een kleine 900 Samenlopers en 230 Kinderlopers liepen hun ronden bij de 90-jarige gastheer PAX op Sportpark 't Elderink. De ontlading was dan ook groot toen de penningmeester Ben de Vries na een bewogen weekend de opbrengst bekend maakte: 116.250 euro.

De laatste dagen voor het weekend van de SamenLoop waren vrijwilligers aan het werk om het terrein in te richten. Zaterdags konden de teams hun kramen vullen. Rond 14.45 uur die middag waren de zitplaatsen door de eregasten ingenomen. Ambassadeurs burgemeester Marianne Besselink en Wilma Aalderink waren erbij.
Koninklijke Harmonie Concordia bracht samen met het bestuur van World Peace Flame Hengelo de Vredesvlam naar het PAX terrein. Voorzitter Dirk Hiddink heette iedereen welkom en nodigde ambassadeur Wilma Aalderink uit om met de vlam het SamenLoop vuur te ontsteken. Marije Luimes droeg haar mooie, zelfgeschreven gedicht voor en na een altijd weer kippenvel moment met het SamenLoop Lied van Anja den Bakker was het woord aan de burgemeester. Na haar inspirerende woorden en een klap op de grote gong startte de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst.
Tijdens de eerste ronde liepen eregasten, (ex-)kankerpatiënten samen met familie en vrienden, op het parcours. Daarna gingen de teamleden door. Zij wisselden elkaar af, maar ieders inzet was bijzonder om mee te maken.
Op het podium, langs de route van de SamenLopers, traden vele (muziek)gezelschappen op. Daarnaast waren de kramen rond de route bemand om verder te gaan met het verdienen van geld voor het goede doel, de KWF. Geuren van verse broodjes, oliebollen en koffie, kleuren van zelfgemaakte artikelen en nagellak en scherven na het stukgooien van servies, er was voldoende vertier om 24 uur te overbruggen. Kinderen vermaakten zich met Music Maatje en Circus Lorelly op het kinderplein. Daar stond ook het springkussen, de survivalbaan van Jan in 't Touw en nog veel meer.
Een ruim uur voor middernacht, tijdens de kaarsenceremonie, was de stilte op het terrein voelbaar. Alle 2000 kaarsenzakken verlichtten rond het veld het dan donkere terrein. De spots waren gericht op dichter, tekstschrijver en trouwambtenaar Eva Schuurman en zanger, acteur en entertainer Rutger de Vries die teksten en liedjes brachten die raakten. Erna Roeterdink vertelde haar indrukwekkende verhaal van overleven. Na een moment van stilte kwamen SamenLopers weer in beweging om hun weg te vervolgen.

Voor het eerst werd in Bronckhorst een KinderLoop georganiseerd. Zondagochtend namen daar 230 kinderen aan deel. Zij liepen na een warming-up van AeroFitt achter Muziekvereniging Crescendo aan en werden gepast afgevlagd. Joke Berendsen kreeg een cheque van maar liefst 6.350 euro overhandigd.

Na bijna 24 uur lopen was de taak van de SamenLopers bijna volbracht. De bestuursleden van de SamenLoop en de burgemeester deelden rozen uit aan alle deelnemers. Daarna liepen zij voorop tijdens de allerlaatste ronde die met elkaar werd gelopen. Tot slot telde iedereen mee van 10 naar 0. Het was volbracht.
Met op het podium het bestuur, de commissieleden en de burgemeester werd een succesvolle SamenLoop afgesloten met woorden van hoop en dank voor alle vrijwilligers, sponsoren, Pax, Ideaal, pers en deelnemers. Ambassadeur Wilma Aalderink doofde de vlam. De opbrengst bleek de verwachtingen te overtreffen. Het bedrag van 116.250 euro dat penningmeester Ben de Vries kon melden, was van zondag 10 juni rond 12.00 uur. Dat betekent dat er van de laatste uren verkoop op het terrein nog geld bij komt. Ook worden nog wel giften verwacht. De cheque werd overhandigd aan Jan Puthaar van KWF.
Anja den Bakker sloot af met het SamenLoop lied, meegezongen door het Vordens Mannenkoor en iedereen die op het terrein was. Een mooi moment van saamhorigheid. Daarna applaus.
Een nieuwe periode ging in, van opruimen en het leven na de SamenLoop oppakken. Gelukkig zijn er veel foto's en films om mee na te genieten.


www.achterhoekfoto.nl

www.ideaal.org

Meer berichten