Nog steeds verliefd blikken Ann en Herman Garritsen elkaar in de ogen. Links burgemeester Marianne Besselink die het stel namens de gemeente Bronckhorst feliciteerde. Foto: Eric Klop
Nog steeds verliefd blikken Ann en Herman Garritsen elkaar in de ogen. Links burgemeester Marianne Besselink die het stel namens de gemeente Bronckhorst feliciteerde. Foto: Eric Klop

Ann en Herman Garritsen vieren 60-jarig huwelijk

Algemeen

De bruidegom kookte voor alle gasten 

Door Eric Klop

ZELHEM - Het was precies zestig jaar geleden al net zo'n mooie dag. Ann en Herman Garritsen-Aalten uit Zelhem weten het nog precies: "Zonneschijn en 27 graden". Afgelopen woensdag 6 juni 2018, laat de zomer zich evenmin onbetuigd. Prachtig weer om stil te staan bij hun 60-jarige huwelijk.

Bruid (81) en bruidegom (86) zijn mensen van deze tijd, blijkt uit de inrichting van hun ruime appartement. Hedendaags, vrij strak en toch supergezellig. Met meubels waarvan hij enkele onlangs nog zelf maakte. Herman Garritsen is geen man om stil te zitten. En Ann vindt het prima. Tijdens een dansavond, medio jaren '50, sloeg de vonk over. Zij woonde bij haar ouders in geboorteplaats Bilthoven, hij verhuisde op zijn 23ste van het noord-Overijsselse Nieuwleusen naar het vlakbij gelegen De Bilt. "Vanwege het werk van mijn vader. Ook ik woonde nog thuis. Werkte als kok op de kustvaart. Tijdens het kerstverlof kwam een oude vriend over uit mijn geboortedorp. We zochten wat vertier en gingen stappen. Met mijn zus. En een vriendin van haar. Ann. Leuk meisje!".

De tijd schreed voort. Zus Greetje werd als Anita Berry wereldberoemd in Nederland met het lied 'Middellandse Zee; souvenir van mijn dromen", dat begin jaren '60 maandenlang in de hitparade stond. Toen hadden Herman en Ann elkaar na een paar jaar verkering al eeuwige trouw beloofd. Op 6 juni 1958. Het huwelijksfeest vond plaats in een horecagelegenheid bij haar om de hoek. Maar niet nadat Herman had gekookt voor alle gasten… Varen was er voor hem echter niet meer bij. Kort voor de bruiloft vond hij een baan op de wal. "Als kok, in een rusthuis voor repatrianten te Zeist." Bakken, braden en kokkerellen had hij geleerd tijdens zijn militaire dienst die hij doorbracht in Nieuw-Guinea. "Van moederskant kwam ik uit een slagersfamilie. Mijn eerste salaris verdiende ik als slagersjongen. Toen ik voor mijn nummer op moest komen meldde ik mij aan als kok. Dan leer je tenminste wat, in plaats van alleen maar zand te happen. In Nieuw-Guinea maakte ik voor de manschappen marsepein en speculaas. En heb ik de Indische rijsttafel onder de knie gekregen. Die bereid ik nog regelmatig." Ann luistert likkebaardend toe.

Na verloop van tijd hield Herman het in de professionele keuken voor gezien. Hij werd attent gemaakt op een vacature bij de firma A.B. Dick, uitvinder en producent van stencilmachines en later ook offset-apparaten. "Ik heb daar tot mijn pensioen, in 1982, gewerkt. Eerst in de technische dienst, later als chef werkplaats en, na mijn eerste hartinfarct, als trainer van de buitendienst. Ann en ik woonden toen in Nieuwegein." Veel vrije tijd bracht het echtpaar door in en rond een stacaravan in Markelo. "Ons enig kind, Ronald, woonde inmiddels in Bemmel", blikt de bruid terug. "Wij wilden ook naar het oosten des land. In 1997 kwam een woning vrij op 't Soerland in Zelhem, mooi gelegen tussen Markelo en Bemmel.". De bruidegom vult aan: "We voelden ons in Nieuwegein niet meer thuis. Leuke bijkomstigheid is dat mijn betovergrootvader van vaderskant uit Zelhem kwam. En mijn opa werkzaam was op een boerderij nabij het Wapen van Heeckeren in Hummelo. Mijn vader is er geboren. In Zelhem zijn we een beetje terug bij mijn roots."

Ann heeft haar wortels elders, maar zij vindt het in Zelhem eveneens geweldig. Ook in het hedendaags ingerichte appartement aan de Prinses Beatrixstraat, dat het stel vijftien jaar geleden betrok. "De sfeer, de mentaliteit van de mensen… Heerlijk." Ze zingt bij een dameskoor. Fietsen met de plaatselijke seniorenclub durft ze niet meer. Bang om te vallen, hoewel nog best kwiek ter been. "Jammer", verzucht ze. "Het was altijd erg gezellig." Herman trapt nog wel regelmatig op de pedalen en is lid van een keyboardclub. En het hout dus, dat hij hoogstpersoonlijk omtovert tot prachtige tafels en kasten. Bovenal genieten ze samen van hun kleinzonen Bas (20) en Daan (16). Bemmel ligt nooit te ver weg.

Op de 60-jarige huwelijksdag zelf deden Herman en Ann Garritsen-Aalten het kalmpjes aan. "De burgemeester kwam ons feliciteren; hartstikke leuk!". Het echte feest vindt zaterdag 9 juni plaats. In de IJsselhoeve, nabij Doesburg. Met 86 gasten, inclusief een aantal oud-collega's van Herman. Kookt de bruidegom dan weer zelf? Hij lacht: "Nee, dit keer laten we dat doen…"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant