Sven (l.) en Rick Ruiterkamp doen met Lakenvelders mee aan de kalverkeuring. Foto: Liesbeth Spaansen
Sven (l.) en Rick Ruiterkamp doen met Lakenvelders mee aan de kalverkeuring. Foto: Liesbeth Spaansen

Tweede lustrum Kalveropfokclub Bronckhorst feestelijk gevierd

BRONCKHORST – De Kalveropfokclub Bronckhorst werd tien jaar geleden door een groep vrijwilligers gestart. "Het bestond jarenlang. Tijdens de jaarlijkse fokveedagen met koeien brachten de kinderen hun kalf voor. Toen deze stopten vanwege strengere regels en ziekten werd de animo steeds kleiner. Zo eindigde ook die kalveropfokclub," vertelt bestuurslid Paul Brummelman. "Omdat er toch animo voor was, is de KOC Bronckhorst gestart."

Door Liesbeth Spaansen

Het is nu alweer tien jaar geleden dat de Kalveropfokclub Bronckhorst begon en zij mag steeds meer kinderen welkom heten. In elk hun eigen leeftijdscategorie worden zij en hun kalfjes beoordeeld door een jury.

Voor dit tweede lustrum heeft Paul Brummelman twee deelnemers gezocht die ruime ervaring hebben met het verzorgen en voorbrengen van kalfjes. Rick Ruiterkamp (14) deed vorig jaar voor de zesde keer mee, zijn broer Sven (12) gaat dit jaar voor de zesde keer meedoen en het kalfje dat hij gaat verzorgen, wordt in mei geboren. "Ik weet nog niet hoe ik het ga noemen."

Hun vader Johan woonde als kind op een melkveebedrijf en deed toen zelf enthousiast mee aan de kalveropfokclub tijdens de fokveedagen. Sinds 2012 hebben Johan en Marjan Lakenvelders. "We zijn buitenaf komen wonen en hebben hier ook een mooi stukje grond," vertelt Johan. "Het was altijd al onze wens om wat koeien te houden en de keus viel op deze bijzondere koeien," vult Marjan aan. "Lakenvelders zijn voor mij jeugdsentiment, ze stonden vlakbij mijn ouderlijk huis en als ik daar langskwam, dacht ik: 'die wil ik ook'."

Sven en Rick hebben de eerste jaren met kalfjes van buurman Fons Petersen meegedaan, samen met de buurjongens. Later deden ze met eigen kalfjes mee, de Lakenvelders Bruno en Sam. "Twee jaar geleden deden we samen mee, maar met één kalf," vertelt Rick. "Dat is makkelijker, je kunt elkaar afwisselen als je een keer niet kan en het kalf oefent meer." Toch heeft het ook nadelen om samen met één kalf deel te nemen. "Ja, op de keuring zelf liep het kalf de eerste ronde beter dan de tweede, toen was het eigenlijk te moe."

Sven vindt het leuk om mee te doen aan de Kalveropfokclub. "Het kalf goed wassen, scheren en leren goed te lopen. Het is een competitie maar ook een gezellige dag." Hoewel de Lakenvelders geen witte knieën hebben, altijd een uitdaging om schoon te hebben voor de keuring, moet het laken wel wit blijven.

Rick behaalde goede resultaten. "Ik ben drie keer kampioen en twee keer reservekampioen geworden." Sven kreeg bekers als kampioen, reservekampioen en voor het exterieur. Het boekje is meer een meiden-ding, vinden ze allebei, al vullen zij dit natuurlijk voor hun kalfje wel naar tevredenheid in. "Meedoen aan de kalverkeuring is leerzaam, je leert omgaan met dieren en je leert ervoor te zorgen. Voeren, maar niet te veel, dagelijks borstelen. Dan worden de kalfjes wel handtam."

KOC Bronckhorst maakt er voor deze tiende keer een bijzondere editie van. Er is wegens succes weer een verkleedpartij voor kind en kalf. Daarnaast kunnen oud-deelnemers maar ook ouders meedoen met de extra categorie voor 14 jaar en ouder. Zij moeten een pink van 1 tot 1,5 jaar oud voorbrengen en een rondje maken.

Dus oud-deelnemers en ouders: "Geef je op voor de pinken rubriek." Als er voldoende aanmeldingen zijn, Rick heeft zich met kalf Sammie al opgegeven, zal deze categorie eenmalig meedoen binnen het programma van de eindkeuring van de Kalveropfokclub Bronckhorst op 18 augustus bij camping de Warnstee, Lankhorsterstraat 34 in Wichmond. De officiële keuring begint om 10.30 uur.

Elk jaar brengen ongeveer 27 enthousiaste kinderen hun kalfjes voor. De instructieochtend is op 12 mei, aanvang 10.30 uur. Nieuwe aanmelders en kinderen die alles nog eens willen horen en zien, zijn welkom bij de familie Wiltink aan de Lamstraat 12a in Toldijk.


kocbronckhorst@gmail.com

reageer als eerste
Meer berichten