Burgemeester Marianne Besselink kwam naar Hummelo om Herman en Annie van Zadelhoff te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Foto: Eric Klop
Burgemeester Marianne Besselink kwam naar Hummelo om Herman en Annie van Zadelhoff te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Foto: Eric Klop

Herman en Annie van Zadelhoff-Rekswinkel 60 jaar getrouwd

HUMMELO - Het was een warme dag. "Bloedheet", herinnert de bruid zich. "Terwijl het de vorige middag nog leek of de wereld zou vergaan. Pikkedonker werd het. Gigantische buien met donder en bliksem." Maar het weer herstelde als de gesmeerde bliksem, zodat Herman van Zadelhoff en Annie Rekswinkel op 4 juli 1957 elkaar in het oude gemeentehuis van Hoog-Keppel aan de Rijksweg onder zonnige omstandigheden het ja-woord gaven.

Door Eric Klop

Het was Annie (81) die Herman (87) voor het eerst opmerkte. Niks geen hitte, maar op de ijsbaan. "Ik schaatste met een paar vriendinnen, krabbelend op van die houtjes. Toen zwierde een jongen voorbij. "Op echte Noren, hartstikke stoer", blikt ze terug. "Maar ja, hij was een paar jaar ouder en wij waren schoolmeisjes. Daar had ie geen oog voor." Dat veranderde enige tijd later.  Annie uit de buurtschap Vendrik ontmoette Herman uit Laag-Keppel opnieuw. Tijdens een ruiterbal van de paardensportclub. "Hij vroeg mij ten dans", glundert ze ruim zestig jaar later nog na.  En zo is het gekomen…" Herman knikt. "Zij vond mij stoer. Ik vond haar lief en aardig."

De echtverbintenis op 4 juli 1957 werd in kannen en kruiken gegoten in de Gouden Karper te Hummelo. "Met alles erop en eraan. Receptie, diner, feest met dansmuziek door een live-band. Een orkestje heette dat toen nog. Heel traditioneel en beregezellig!" Het was de opmaat voor een huwelijk waaruit zoon Freek en dochters Marieke en Erna voortkwamen, en waarin niets de liefde onder de duim kreeg. Ook het herseninfarct niet, dat Herman in 2005 trof. Annie: "Hij kon totaal niet meer praten. Dat gaat nu wat beter. Gelukkig kan hij heel goed luisteren en rijdt hij ook nog auto. Met onze gezondheid is verder niets mis. We redden het prima met z'n tweetjes en kunnen het geweldig met elkaar vinden."

Na hun belofte tot eeuwige trouw nam het jonge paar de boerderij van Herman's ouders over. Een veeteeltbedrijf met vooral runderen, in pacht van landgoed Keppel. Tot zo'n 25 jaar geleden zich een overnamekandidaat aandiende. De Van Zadelhoffjes konden op het landgoed blijven wonen. "Met veel plezier. Zonder koeien, maar wel met kippen, kalkoenen en een pauw. Geen dwingende zaken dus. Het huis was echter toch wel erg groot en nogal afgelegen. Een beetje stilletjes ook, want de kinderen waren inmiddels uitgevlogen. In 2005 kochten we de woning hier in Hummelo, waar het eveneens fantastisch toeven is."

Zoon en dochters vonden hun toekomst elders in het land. Heerenveen, Zwolle, Velp. Niet altijd in de buurt. Pa en ma vinden dat geen probleem. "Daar kan en mag je niets aan doen", meent Annie. "De kinderen moeten het naar hun zin hebben, eigen keuzes maken. Wij vermaken ons samen opperbest. We fietsen heel veel, terwijl ik vaak in de tuin werk. Stekjes zetten en opfleuren. Herman biljart regelmatig en doet aan jeu de boule. Zelf ben ik niet van de spelletjes. Koersbal en zo, dat is meer voor oude mensen", lacht ze.

Bij de 60ste huwelijksdag werd op 4 juli zelf stilgestaan met een drankje en een hapjes voor de familie en een paar goede vrienden. Ook burgemeester Marianne Besselink kwam langs om haar felicitaties uit te brengen. Afgelopen zaterdag was het écht feest. Een boottocht op de Weerribben bij Giethoorn met de kinderen, kleinkinderen en het eerste achterkleinkind Sterre, gevolgd door een feestelijk buffet in het pittoreske Hanzestadje Hasselt. De vriendenkring van Herman en Annie van Zadelhoff-Rekswinkel was eveneens van de partij. "Ontzettend leuke en gezellige mensen uit Keppel, die we al van jongs af aan kennen. We houden elkaar behoorlijk bezig en…. gezond!".

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>