Expositie schilderijen Zelhemse molens. Foto: PR
Expositie schilderijen Zelhemse molens. Foto: PR

Expositie schilderijen Zelhemse molens

Algemeen

Zelhem- Vanaf heden tot 11 september 2016 is tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in Zelhem een expositie te zien, in de galerie boven de Bibliotheek, van schilderijen gemaakt van de zeven Zelhemse molens in hun werkzame periode.

Deze schilderijen voor het molenproject zijn geschilderd door amateurschilders naar aanleiding van een verzoek daartoe in onder andere het Contact Bronckhorst, door de Culturele Atlas Zelhem een werkgroep van de Stichting Zelhems erfgoed. Aangezien de meeste Zelhemse molens afgebroken zijn of buiten dienst zijn dreigt een stuk Zelhem Historie verloren gegaan. Door de amateurschilders te vragen deze molens uit de periode omstreeks 1920 te schilderen aan de hand van oude foto-opnamen, kan toch een stukje historie bewaard blijven.

Een deskundige jury heeft de ingeleverde schilderijen op hun kenmerken en authenticiteit beoordeeld en heeft bij aanvang van de expositie hun rapport kenbaar gemaakt tevens de genomineerde schilderijen om aangekocht te worden vermeld. Naast deze zeven door een jury uitgekozen schilderijen, van iedere molen één schilderij, zal het publiek ook een extra schilderij aan kunnen wijzen, als publieksprijs, voor aankoop bij de Culturele Atlas.
Van de zeven Zelhemse molens zijn, naast de onlangs gemaakte schilderijen, een oude foto per molen en een historische beschrijving gekomen. Er zijn ook andere molenschilderijen ingeleverd uit privécollecties voor deze expositie, waaronder ook molens welke niet in Zelhem staan maar wel binnen de gemeente Bronckhorst. Al deze schilderijen zijn tentoongesteld.

Door de Culturele Atlas Zelhem worden de volgende werken aangekocht:
Boeyinkmolen Heidenhoek: Jo Ebbers-Reijmes, Heidenhoek, Buursinkmolen Doetinchemseweg: Jaap van Norden, Velswijk; Coopsmolen Halle: Gerda Wisselink, Varssel; Coopsmolen, Wiekenweg: Wim Kok, Zelhem; Standaardmolen Hummeloseweg: Iny Mateman, Zelhem;  Wisselinkmolen Velswijk: Annie Hagens, Wolfersveen en Wittebrink: Gerda Hüsken, Vorden.

De bezoekers van de expositie kunnen als 'publieksprijs' nog een extra werk voor aankoop uitkiezen. De gratis expositie duurt tot 11 september en is doordeweeks open vanaf 14.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant