Koeien, door Han van Meegeren. Foto: Wikikpedia
Koeien, door Han van Meegeren. Foto: Wikikpedia

Meestervervalsers in kunst

Cultuur

ZELHEM - Meestervervalsers , gepresenteerd door Bert Voskuil, is het bijzondere onderwerp van de Nut ledenavond op 15 april. De lezing vindt plaats in Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Wie herinnert zich nog de naam van Han van Meegeren? Tientallen kunstexperts vonden de Emmausgangers van Han van Meegeren een van de mooiste schilderijen van Vermeer maar kunsthandel Duveen oordeelde vernietigend over hetzelfde doek: ‘this is a rotten fake’.

Onderzoeksjournalist Bert Voskuil dook in de schimmige wereld van de valse kunst en zocht naar de motieven en praktijken van deze criminele beroepsgroep. In zijn boek ‘Meestervervalsers’ vertelt hij over de Nederlander Jobst Frese, met 20.000 werken de meest productieve vervalser ooit. En over de ongestrafte Eterman, die gespecialiseerd was in Hollandse Meesters.

Voskuil onthult in zijn boek ook dat vervalser Geert Jan Jansen kunst, die hij onder eigen naam verkoopt, in China laat schilderen. In dit boek staat ook de geschiedenis van Mark Landis, die talloze valse kunstwerken schonk aan musea waar ze jarenlang te bewonderen waren. En hoe kon het gebeuren dat kunstkenners vele miljoenen betaalden voor de doeken van John Myatt die hij met supermarktverf schilderde?

Waarom verstopte Tom Keating boobytraps in zijn vervalsingen, zodat als er een x-ray opname van werd gemaakt, het woordje ‘fake’ oplichtte? Voskuil schreef de beste, onwaarschijnlijkste, gekste, spannendste, maar altijd waargebeurde verhalen over de grootste meestervervalsers op. Velen van hen liepen uiteindelijk door toeval en onbenulligheid tegen de lamp.

Onderzoeksjournalist en kunstliefhebber Bert Voskuil is auteur van ‘Verfstreken’ met anekdotes over schilders. Hij werkte lang als journalist voor Libelle en Nieuwe Revu. Daarnaast was hij een paar jaar adviseur bij het tv-programma van Peter R. de Vries. Als schooljongetje raakte hij bij zijn eerste museumbezoek ongestraft een echte Rembrandt aan. Dat bezoek en de illegale handdruk van Rembrandt hebben hem al jong besmet en hem levenslang verslaafd gemaakt aan de kunst.

Entree is gratis voor leden van Nut Zelhem maar andere belangstellenden zijn ook hartelijk welkom tegen betaling van 5 euro. Dit is inclusief een kopje koffie/thee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant