Eddy Gelhever en wethouder Willem Buunk openen het nieuwe centrum door een kunstgrasveld in te pakken.  foto: Mirjam Rensink
Eddy Gelhever en wethouder Willem Buunk openen het nieuwe centrum door een kunstgrasveld in te pakken. foto: Mirjam Rensink

Werkcarroussel Bronckhorst geopend

ZELHEM/BRONCKHORST - In het voormalige pand van Polyketting in Zelhem is een nieuw leerwerkcentrum geopend. In het leerwerkcentrum zitten productiehallen, klaslokalen en vergaderruimtes. De bedoeling is dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo snel aan het werk kunnen. In plaats van eerst een opleiding te volgen en dan te gaan werken, gebeurt alles tegelijkertijd in een pand.

Door: Mirjam Rensink

Het project is in een sneltreinvaart op poten gezet door de gemeente Bronckhorst, het bedrijfsleven, Het Graafschap College en reïntegratiebedrijf Meesterwerk Werkprojecten. Wethouder Willem Buunk vertelt waarom dit pand er is gekomen. "Wij willen als gemeente de regie terugpakken. We willen zelf iets doen voor onze mensen. Aan de ene kant hebben Achterhoekse bedrijven een tekort aan werknemers en aan de andere kant hebben wij een groep mensen die niet aan het werk komt. Werk hebben is ontzettend belangrijk voor mensen. Je ontwikkelt je er door, je doet contacten op en je wordt er gelukkig van. In dit centrum draait alles om de werkzoekende. Ze kunnen een opleiding volgen, als het nodig is krijgen mensen extra taallessen, mensen die nog moeten wennen aan een werkritme worden daar mee geholpen. En aan de andere kant zijn er de bedrijven die best mensen in dienst willen nemen maar daarbij tegen allerlei regels aanlopen of een werknemer krijgen die (tijdelijk) extra begeleiding nodig heeft. Wij gaan bedrijven nu ontzorgen."

In de bedrijfshal zijn ondertussen zeven mensen bezig om kalkkorrels te verpakken. Ook staan er kunststof grasrollen die moeten worden ingepakt. In een andere ruimte worden pleisters verpakt. Directeur Eddy Gelhever van Meesterwerk Werkprojecten kijkt tevreden toe. "Het bijzondere hier is dat we vanuit de vraagkant zijn gaan kijken. Aan wat voor soort werknemers is behoefte in Bronckhorst en wat moeten ze aanleren om aan het werk te kunnen. Hier gaan ze aan het werk om die vaardigheden te leren en vervolgens is het de bedoeling dat ze bij reguliere bedrijven in dienst komen. De mensen zullen hier maar kort zijn, zodra ze klaar zijn voor werk gaan ze naar een bedrijf. Het is uniek dat ondernemers, overheid en onderwijs elkaar gevonden hebben en samen zijn gaan werken. We hebben een doel en daar zet iedereen zich voor in. Ook de provincie kwam heel snel over de brug met subsidie."

Het ging zo snel dat de verf op de buitendeur nog nauwelijks droog is en de deurbel nog niet eens is gemonteerd. De tafels en stoelen in het klaslokaal staan er al wel. Debby Hetzel, coördinator van het Graafschap College legt uit wat hun rol is. "De mensen die hier werken hoeven niet naar school te komen om lessen te volgen. Ze krijgen hun praktijkles gewoon in dit bedrijf. De docent komt dan deze kant op. Maar ook als iemand Nederlandse les wil volgen gebeurt dat hier, in het klaslokaal maar het kan ook zo uitkomen dat een leraar aanschuift in de kantine en daar een les geeft."

Wethouder Buunk heeft ondertussen goed contact met omliggende gemeenten. Het is niet de bedoeling dat het nieuwe bedrijf in Zelhem orders van bijvoorbeeld Laborijn afpakt of dat het iemand aan het werk zet in een andere gemeente terwijl daar ook iemand is die hetzelfde werk zou willen doen.

Het streven is om het komende jaar dertig mensen uit Bronckhorst die op zoek zijn naar werk een plekje te geven bij het Werkcarrousel Bronckhorst. Deze mensen worden door de gemeente benaderd. Bedrijven die op zoek zijn naar goede werknemers of opdrachten hebben voor het Werkcarrousel kunnen zich melden bij reïntegratiebedrijf Meesterwerk Werkprojecten: egelhever@meesterwerk.eu.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden