Leden van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg na afloop van de cursus. Foto: cursusleider Helmy Swinkels

Leden van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg na afloop van de cursus. Foto: cursusleider Helmy Swinkels

Zorgvuldig signaleren, werken met aandacht

Zorg

HENGELO/KEIJENBORG - De leden van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Hengelo/Keijenborg hebben op 25 en 26 oktober een tweedaagse cursus gevolgd. Deze cursus had het thema: Zorgvuldig signaleren, werken met aandacht. Zogenaamde dubbele aandacht: zorg en aandacht voor de ander en voor jezelf. 

De training werd gevolgd op Landgoed Avegoor in Ellecom, een mooie locatie. Behalve de intensieve training was er ook tijd voor gezelligheid, dit komt de teambuilding én de zorg voor cliënten ten goede!

Er werd geleerd vragen te stellen, zowel open als gesloten vragen én daarna door te vragen. Proberen om de verschillende lagen van een antwoord te ontdekken. Deze kunnen praktisch of op gevoel gericht zijn, maar soms ook sociaal of spiritueel. Deze materie is een ‘verdieping’ van de kennis van de vrijwilligers om er ‘echt te zijn’ voor de cliënten in de terminale fase. 

Allemaal toch een beetje onduidelijk wat het inhoudt? Dan maar even praktisch: wie mantelzorger is van iemand die terminaal is, kan een beroep doen op de hulp van deze geschoolde vrijwilligers, zij komen graag van 23.00 tot 7.00 uur thuis om de nachtelijke zorg voor de cliënt op zich te nemen. Op deze manier ontlasten zij de familie die het dan overdag weer goed ‘aan’ kan. Zij helpen zo om de wens van de zieke om thuis te sterven te realiseren.

Wie gebruik wil maken van deze zorg of zich wil aansluiten bij deze groep om dit mooie, zingevende werk te gaan doen, neemt contact op met Jannie Rexwinkel, 06-17009817. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant