V.l.n.r.: Jeugdburgemeester Jorik de Greef, Lotte Wiggers en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Richard Stegers

V.l.n.r.: Jeugdburgemeester Jorik de Greef, Lotte Wiggers en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Richard Stegers

Bronckhorster jeugdlintjes 2023 voor Lotte Wiggers en Django de Beijer

Maatschappij

‘Inspiratiebron verdient waardering’

Door Richard Stegers

VORDEN/STEENDEREN  – Op de dag van het kind op 1 juni kregen Lotte Wiggers (14 jaar) uit Vorden en Django de Beijer (13 jaar) uit Steenderen uit handen van burgemeester Marianne Besselink en medejuryleden jeugdburgemeester Jorik en Gijs Jolink een Bronckhorster jeugdlintje. Met het jeugdlintje zetten we jongeren die iets bijzonders doen in Bronckhorst, en daarmee misschien wel een held zijn voor anderen in hun omgeving, in het zonnetje. De lintjes worden om het jaar uitgereikt. 

Lotte Wiggers was afgelopen donderdag 1 juni onder valse voorwendselen naar sporthal ’t Jebbink gelokt. Bij de vergadering over de peuter- en kleutergym mocht ze niet ontbreken. Ze is bij de Kleuterbende immers de vaste hulp van begeleidster Ivet Harperink. Lotte werd compleet verrast toen ineens burgemeester Marianne Besselink binnenstapte en haar naar voren riep. Ze kreeg in het bijzijn van jeugdburgemeester Jorik de Greef en medejurylid Gijs Jolink het jeugdlintje en een taart overhandigd door burgmeester Marianne Besselink. Dat gebeurde in de kantine van sporthal ’t Jebbink waar familie en vrienden de feestelijke bijeenkomst bijwoonden. Lotte wist van niets en was volledig overdonderd.

Lintjesregen
“Lotte je inzet voor de samenleving wordt zeer gewaardeerd. Je verdient deze onderscheiding omdat je het verschil maakt”, sprak de burgemeester. “Een dag voor Koningsdag ontvangen volwassenen koninklijke onderscheidingen tijdens de lintjesregen. Wij in Bronckhorst vinden dat ook kinderen recht hebben op een lintje, vandaar dit initiatief. Met deze onderscheiding geven we de maatschappelijke betrokkenheid en onbaatzuchtige inzet van kinderen en jongeren graag een podium.” Jurylid Gijs Jolink noemde het vrijwilligerswerk van Lotte bewonderenswaardig. “Het is heel belangrijk dat ook kinderen een bijdrage leveren. Daar moeten we oog voor hebben, want het aantal vrijwilligers loopt sterk terug. Lotte is een inspiratiebron voor anderen. Dat verdient beslist waardering.”

Lotte helpt begeleidster Ivet Harperink sinds de start twee jaar geleden bij de peuter- en kleutergym in Vorden, een onderdeel van volleybalvereniging Dash waar ze zelf lid van is. Met zijn tweeën zijn ze het gezicht van de Kleuterbende. Deze gymgroep telt inmiddels 18 kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Lotte helpt bij het klaarzetten van attributen en spelletjes, de begeleiding van de kinderen en het lesgeven. “Als ik er een keer niet ben, kan Lotte de les overnemen”, vertelde Ivet. “Ik ben er heel blij mee. Het is leuk samen en ze werkt heel zelfstandig. Echt een verademing.” Alle kinderen zijn gek op Lotte en hun ouders zijn onder de indruk van haar mentaliteit en inzet. De hoofdpersoon nam de felicitaties dankbaar in ontvangst. “Het was een grote verrassing, ik wist van niets. Natuurlijk is het bijzonder dat de gemeente er op deze manier bij stilstaat. Ik doe mijn werk voor de Kleuterbende graag. Ik vind het erg leuk om met de kids om te gaan en ga er zeker mee door.”

Django de Beijer
Ook in Steenderen werd een jeugdlintje uitgereikt. Daar ontving Django de Beijer (13 jaar) uit handen van burgemeester Marianne Besselink en medejuryleden jeugdburgemeester Jorik en Gijs Jolink een Bronckhorster jeugdlintje.

De 13-jarige Django de Beijer helpt mee bij dorpshuis De Kei in Steenderen met allerlei activiteiten. Het maakt hem niet uit of dat klussen binnen zijn of buiten in het groen. Hij knoopt ook heel graag gesprekken aan met de ouderen die er op bezoek komen en helpt hen waar dat nodig is. Django heeft een beperking, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan.

Criteria
Criteria om in aanmerking te komen voor het jeugdlintje, zijn: het helpen van ouderen, iemand met een beperking of ziekte (ook wel mantelzorg), het organiseren van activiteiten in bijvoorbeeld de buurt of een dorpshuis, bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele, muziek- of sportvereniging, actie voeren voor een goed doel of een andere speciale prestatie of heldendaad hebben verricht. De jury onder leiding van burgemeester Besselink houdt ook rekening met leeftijd hoelang de inzet voor de buurt, vereniging of het goede doel duurt en de bijzonderheid van de activiteit(en).

Django de Beijer (13 jaar) uit Steenderen kreeg uit handen van burgemeester Marianne Besselink en medejuryleden jeugdburgemeester Jorik en Gijs Jolink een Bronckhorster jeugdlintje. Foto: PR
Gijs Jolink, Jorik de Greef, Lotte Wiggers, Jinte, burgemeester Marianne Besselink en Ivet Harperink. Foto: Richard Stegers
V.l.n.r. Django de Beijer, Gijs Jolink, burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Jorik de Greef. Foto: PR
De oorkondes en taart die Lotte en Django kregen overhandigd. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid