Helma Snelooper overhandigt haar nieuwe dichtbundel 'Vlieghuid' aan haar tante Annie. Foto: Liesbeth Spaansen
Helma Snelooper overhandigt haar nieuwe dichtbundel 'Vlieghuid' aan haar tante Annie. Foto: Liesbeth Spaansen

Dichtbundel Helma Snelooper ziet levenslicht

Cultuur

ZELHEM – Dichter, liedjesschrijver en verhalenverteller Helma Snelooper verwelkomde als gastvrouw haar gasten, die uit alle delen van het land op 11 november naar Museum Smedekinck kwamen voor de presentatie van haar nieuwe dichtbundel ‘Vlieghuid’. Het was als een geboorte, zo voelde ze dat. “Daarom is er is koffie en thee met krentenwegge.” Dat hoort bij het kroamschudden in de Achterhoek, waar zij zo graag komt.

Door Liesbeth Spaansen

Veel familie, vrienden, mede-acteurs en mede-dichters van Omsmeders en Dichters des Achterhoeks kwamen speciaal naar Zelhem voor deze feestelijke middag. Bert Scheuter, die Helma’s dichtbundel ‘Vlieghuid’ heeft vormgegeven, ontbrak deze middag. “Hoe ironisch”, zegt Helma. “Hij heeft corona.” De gedichten die in ‘Vlieghuid’ een plekje hebben gekregen, zijn namelijk deels geschreven in de coronaperiode. 

Helma droeg een aantal gedichten voor, zoals de eerste regels van het gezamenlijke gedicht van de Omsmeders, ‘Vlieghuid’ waaraan het boek zijn titel ontleent, en ‘Naor Brummen en weerumme’, dat overigens voorafging door een heuse oproep wie de pont van de pontbaas wil overnemen, zodat hij met pensioen kan. ‘Thuishulp’ verwoordde haar afschuw voor het afschaffen van de washulp waarbij juist de sociale contacten zo belangrijk zijn. Ze sloot af met de ‘Wens’: goedgaon.

Helma’s voorouders komen uit de Achterhoek, als Omsmeder en Dichter des Achterhoeks is Helma eveneens onomstotelijk verbonden met deze regio. Ze gaat uitgebreid in op haar familie, grootvaders, -moeders, neven en nichten, gelardeerd met voorwerpen als een kussensloop van Smeenk, thee van Pelikaan, en een oude buizenradio. Henk Hilferink, de man van haar nicht Coby verzorgde de muzikale omlijsting. Helma maakte van haar boekpresentatie een heuse voorstelling, waar haar publiek van genoot.

De officiële overhandiging van het eerste exemplaar van de dichtbundel aan haar tante Annie (95) was het startsein voor de signeersessie, waar de gasten graag voor in de rij gingen staan.

Helma Snelooper draagt een gedicht voor uit haar nieuwe bundel. Foto: Liesbeth Spaansen
Veel belangstellenden bij de presentatie van 'Vlieghuid', de nieuwe dichtbundel van Helma Snelooper. Foto: Liesbeth Spaansen
Henk Hilferink nam de muzikale omlijsting voor zijn rekening. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant