Katinka Uitvaartzorg en Lief gegeven op een nieuw adres. Foto: Liesbeth Spaansen
Katinka Uitvaartzorg en Lief gegeven op een nieuw adres. Foto: Liesbeth Spaansen

Van Verstilling naar Lief gegeven

Algemeen

Nieuwe wegen voor Katinka Moerel

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Na een tijd van veranderingen is voor Katinka Moerel van Katinka Uitvaartzorg de rust weergekeerd. “Na bijna een jaar moest Opbaarruimte De Verstilling haar deuren sluiten omdat het pand in de verkoop ging, ben ik verhuisd naar de Halseweg 3 en zorgt corona ervoor dat ik in mijn werk voortdurend moet zoeken naar andere manieren om een uitvaart persoonlijk vorm te geven”, vat Katinka deze periode samen. “Maar ik heb ook een andere droom kunnen verwezenlijken.”

Het Leerhuys
Katinka, die al vanaf 2004 werkzaam is in de uitvaartbranche en alweer een aantal jaren werkt als zelfstandige met Katinka Uitvaartzorg, vindt het jammer dat de Verstilling is gesloten. “Maar gelukkig kan ik, net als andere uitvaartondernemingen gebruik maken van Het Leerhuys bij de Lambertikerk in Zelhem. Het is een nieuwe opbaarruimte, waar zowel leden als niet-leden van de kerk gebruik van mogen maken”, vertelt ze enthousiast. “Het is niet groot, maar wel sfeervol, het biedt meer privacy aan de nabestaanden en er zijn meer mogelijkheden. Voor grote groepen kan ik gebruik maken van de kerk voor bijvoorbeeld condoleances en koffietafels. Voor vijftig personen of minder zijn de kleinere zalen naast de opbaarruimte in het Leerhuys geschikt.”

Corona
Ook de uitvaartwereld veranderde door corona. Katinka: “Door strenge protocollen moest iedereen overal meer over nadenken, zo ook over afscheid nemen na een overlijden. Wat kan er wel? Wie nodig je uit nu er minder mensen bij elkaar mogen komen? Hoe organiseer je een condoleance? Ondanks de beperkingen zijn er ook mooie dingen uit voortgekomen. Mensen bleken krachtig, gingen anders kijken en werden creatief. Zo ontstond de drive-by en konden mensen via een livestreamverbinding de dienst volgen. Soms werd een afscheid met weinig genodigden zelfs intenser ervaren omdat je er meer van meekreeg. Er zijn andere manieren van rouwen ontstaan en ik hoop dat we die vast kunnen houden.”

Warme ontvangst
Ook het bedrijfsgedeelte aan de Halseweg, waar Katinka vanaf Pasen dit jaar woont, heeft voordelen. “De ontvangstruimte voelt goed. Iedereen is er welkom om te komen praten over afscheid nemen of om een uitvaart voor te bespreken. Hiervoor moet je wel even een afspraak maken. Dat kan overdag, in de avond of het weekend”, laat Katinka weten.

Wie meer wil weten over omgaan met rouw, kan bij Katinka ook terecht voor een boek. “Ik neem bij het regelen van een uitvaart een kist met boeken over rouw en herinneren mee voor kinderen, die voor volwassenen net zo informatief zijn. In de ontvangstruimte staan rijen boeken die kunnen worden ingekeken en/of geleend”, zegt de voormalige jeugdbibliothecaresse.

Lief gegeven
De ontvangstruimte is verder gevuld met allerlei leuke en betaalbare cadeautjes. Katinka laat spulletjes zien: engeltjes, hartjes, kaarsen, kaarten, vergeet-me-nietjes, chocolade et cetera. “Ik laat theeglazen maken bij een dagbesteding en stel ook in overleg passende pakketjes samen. Daarnaast beschilder ik stenen met mandala’s, maak ik engeltjes en armbandjes. Alles wordt met liefde en aandacht ingepakt in mooie zakjes, die ik laat maken”, laat Katinka Moerel zien. “Onder de naam ‘Lief gegeven’ hoop ik dat deze cadeautjes hun weg vinden naar mensen die troost, steun of hoop nodig hebben. Door iets met liefde te geven laat je een ander zien dat je aan hem of haar denkt. Die aandacht voor elkaar is voor mij de droom die in vervulling gaat.”

Lief gegeven is géén winkel. Je kunt alleen op afspraak langskomen zodat Katinka alle tijd heeft om je te helpen.


0314-646260
06-26724999
www.katinkauitvaartzorg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant