De spelregels zijn noodgedwongen iets aangepast en om ervoor te zorgen dat iedereen golfer zich daaraan houdt, staat er elke dag een starter bij hole 1 om dit aan alle spelers haarfijn uit te leggen. Foto: Ceciel Bremer
De spelregels zijn noodgedwongen iets aangepast en om ervoor te zorgen dat iedereen golfer zich daaraan houdt, staat er elke dag een starter bij hole 1 om dit aan alle spelers haarfijn uit te leggen. Foto: Ceciel Bremer

Mooi weer zorgt voor topdrukte bij Keppelse Golfclub

‘We willen iedereen kennis laten maken met de golfsport’

Door Ceciel Bremer

HOOG-KEPPEL – Sinds 11 mei is buiten sporten weer toegestaan en dat kunnen ze bij de Keppelse Golfclub goed merken. Tussen zonsopgang en zonsondergang spelen er dagelijks zo’n 150 liefhebbers op een van de oudste banen van ons land. Maar ook daar heeft de coronacrisis wel enigszins vat op het spel.

De zon schijnt deze ochtend volop onder een strakblauw hemeldek. Heerlijk weer om buiten te zijn en te sporten, vindt ook Hans Siemes: “Dit is echt fantastisch weer om te golfen. En iedereen wil er graag op uit. Daarom wordt er sinds het weer kan, ook veel gegolfd hier. Het nadeel is dat het zo droog is. Daardoor zijn ook wat kale plekken in de baan. Een aangesloten grasmat is gewoon idealer, dan kun je beter afslaan. Maar ach, niemand blijft erom thuis hoor”, lacht Hans, clublid en verantwoordelijk voor de communicatie binnen de Keppelse Golfclub.

Sporten en ontmoeten
Het clubhuis mag op dit moment nog niet worden gebruikt voor de spelers maar binnen zijn al voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname op 1 juli en een soort noodvoorziening in deze weken. “Dan kan iedereen hier zelf zijn consumptie pakken en afrekenen en via de aangewezen routes weer naar buiten om het op te drinken. Het is fijn dat we het clubhuis straks op 1 juli weer kunnen gebruiken want juist de combinatie van sporten en elkaar ontmoeten maakt dat golf voor mij een fijne sport is. En dat geldt voor meerdere liefhebbers.“

De aanpassingen in het clubhuis zijn niet de enige maatregel als gevolg van het coronavirus, vertelt Hans verder. “We hebben alle prullenbakken op en rond de green weggehaald omdat er een klep aan zit en je mag natuurlijk niets aanraken wat een ander mogelijk heeft aangeraakt. Om die reden hebben we ook alle ballenwassers tijdelijk verwijderd en spelen we niet meer met scorekaarten. Verder speelt iedereen met zijn eigen ballen en is het niet toegestaan om een bal te zoeken als je er een bent kwijt geraakt. Ongemerkt ga je elkaar dan toch helpen en sta je op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar”, legt Hans uit.

Strikte naleving regels
Ook is het volgens het protocol niet toegestaan de vlaggen bij een hole aan te raken. Om de bal uit de hole te halen zonder de vlag aan te raken, zijn relatief dure liftjes bedacht. Hans: “Maar onze greenkeeper heeft zelf een goedkoper systeem bedacht: bij iedere hole is een metalen pin bevestigd die aan de bovenkant krom gebogen is. Zo kun je heel makkelijk je putter onder het kromme gedeelte houden en omhoog trekken zodat de bal meekomt.”

De spelregels zijn dus noodgedwongen iets aangepast en om ervoor te zorgen dat iedereen golfer zich daaraan houdt, staat er elke dag een starter bij hole 1 om dit aan alle spelers haarfijn uit te leggen. “De starter is een verplichte functie die we door de coronamaatregelen in het leven hebben geroepen. Ook de toezichthouder – een van onze leden die de hele dag op de green toezicht houdt – is een verplichte aanvulling.” Tot nog toe worden de richtlijnen door alle leden en greenfees (gasten) goed nageleefd en dat heeft een reden. “Onze club heeft 550 leden waarvan veel ouderen. Zij lopen een groter risico op besmetting. Een van onze leden is bovendien overleden aan corona. Daarom houden we ons strikt aan de regels”, verklaart Hans.

Horeca in eigen beheer
De Keppelse Golfclub werd in 1926 opgericht door een aantal notabelen. Er bestonden op dat moment maar zeven andere golfclubs in Nederland. De Keppelse zoals de golfclub in de volksmond wordt genoemd, mag daarmee een van de oudste van ons land zijn, daar is anno 2020 met alle nieuwe voorzieningen niets van te merken. “Bijna tien jaar geleden hebben we de green uitgebreid van 9 naar 18 holes. Daarna hebben we een gloednieuw clubhuis gebouwd, onze driving range geprofessionaliseerd en er kwam een loods met kluisjes voor alle leden om hun spullen in op te bergen”, vertelt Hans. “En dit voorjaar hebben we de horeca in het clubhuis in eigen beheer genomen. We hebben net als veel andere golfclubs het imago van een besloten club maar dat willen we niet zijn. We zijn er voor iedereen. Voor dorpsgenoten die hier een kop koffie willen drinken, voor wandelaars of fietsers die hier even pauze willen nemen. We willen als club meer naar buiten treden en mensen kennis laten maken met de golfsport. Het is immers een van de weinige sporten die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen”, benadrukt Hans. “We hadden dit voorjaar een open dag gepland. Die kon helaas niet doorgaan. Maar die komt er nog wel want iedereen is hier welkom.”


www.keppelse.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden