Het diamanten paar Wim en Bertha Beunk. Foto: PR
Het diamanten paar Wim en Bertha Beunk. Foto: PR (Foto: Jan Knoef)

Wim en Bertha Beunk 60 jaar getrouwd

Wolfersveen - Burgemeester Marianne Besselink ging dinsdag 6 maart op bezoek bij Wim en Bertha Beunk aan de Klaverdijk om het paar namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Zestig jaar delen ze inmiddels lief en leed, een gegeven dat gevierd mag worden. Dat feestje wordt de zaterdag erop gevierd met een gezellig samenzijn in de zaal van café 'de Bocht'.

Door Jan Knoef

Wim en Bertha hadden in de jaren '50 van de vorige eeuw geen disco of danszaal nodig om elkaar te vinden. Ze woonden beide in hetzelfde buurtschap en wisten al vroeg dat ze voor elkaar bestemd waren. Aanvankelijk trokken ze bij de ouders van Bertha in en toen zich vier jaar later de gelegenheid voordeed om de woning te ruilen met een grotere woning/boerderij, trok de hele familie naar de Klaverdijk, waar Wim het boerenbedrijf verder kon uitbouwen. Het huis was een project op zich, want Wim wist steeds weer plannen te bedenken om het woongedeelte aan te passen. De kinderen (Wim en Bertha kregen drie dochters) moeten nu nog lachen om al die verbouwingen en kunnen zich maar met moeite herinneren hoe het huis er aanvankelijk uitzag.

Het boerenbedrijf was in de beginjaren een zogenaamd gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen, maar werd uiteindelijk een varkensbedrijf. De kinderen groeiden er op en zijn uitgevlogen. Eén dochter bleef in de buurt wonen, maar de andere dochters vonden hun geluk verder van huis (Utrecht en Eindhoven) en ook de kleinkinderen (zes: vijf jongens, één meisje) wonen op afstand, waarvan één zelfs in het buitenland. Wim en Bertha zijn blij dat ze een hecht gezin vormen en dat iedereen voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerst graag naar Wolfersveen komt. Ook de band met de verdere (kleine) familie is goed met familiedagen en andere contacten.

Burgemeester Marianne Besselink kwam het paar feliciteren

Wim's grote passie is sport, met name wielrennen en schaatsen. Vorig jaar bemerkte hij dat het schaatsen toch echt niet meer ging. Versleten knieën waren, naast natuurlijk ouder worden, de belangrijkste oorzaak. Inmiddels wordt daar aan gewerkt, want één knie is inmiddels vervangen en de tweede staat op Wim's verlanglijst. Wim vindt het nog steeds jammer, dat hij de elfstedentocht nooit geschaatst heeft. Wel trok hij naar de Weissensee om deel te nemen aan de alternatieve tocht der tochten. Ook op de fiets ging hij graag uitdagingen aan en toertochten van 300 km waren daarbij geen uitzondering. Als de knieën het weer toelaten, wordt de fiets zeker weer tevoorschijn gehaald.

Bertha werkt graag in de (grote) tuin en was jarenlang lid van de zangafdeling van Wozaneto, de Wolfersveense Zang- en Toneelvereniging, waarvoor Wim nog wel eens een rolletje speelde bij de toneelgroep. Bertha heeft het altijd jammer gevonden, dat ze in haar jeugd niet in de gelegenheid gesteld werd om door te leren. Om zich toch te ontwikkelen volgde ze op latere leeftijd onder andere een cursus Frans.

Zaterdag 10 maart kwam de hele familie, buurt en vrienden naar 'de Bocht' om dit diamanten jubileum te vieren.

Meer berichten