Het einde van gasvrijheid?

ZELHEM – Stephan van Aagten van Liander geeft op uitnodiging van 't Nut –Zelhem op 19 februari in Ellens restaurant een lezing over de veranderingen in de energievoorziening. Aanvang 20.00 uur.

De afgelopen weken zijn in de landelijke media artikelen verschenen over de afschaffing van gas als warmtebron. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, bestaande woningen zullen op termijn omgebouwd moeten worden, en zullen volledig moeten overschakelen op elektrische energie. Dit alles omdat het klimaat verandert en dat kan bijna niemand meer ontgaan: al meerdere malen waren er extreem hete dagen, ook nog het afgelopen jaar en dat blijft geen uitzondering.

De klimaatconferentie in Parijs van 2015 heeft de hele wereld de doelstelling opgelegd om de temperatuurstijging te beperken tot max. 2 graden. Men zal daarom afstand moeten doen van het gebruik van fossiele brandstoffen, die hoofdzakelijk de hoge CO2 uitstoot veroorzaken. Dit betekent onder andere voor Nederland dat op korte termijn de kolencentrales moeten sluiten en er op milieuvriendelijker manier elektrische energie zal moeten worden opgewekt. Daarbij wordt voornamelijk gedacht aan het toepassen van wind- en zonne-energie en er komen dan ook grote projecten op dit gebied op de Noordzee maar ook kleinschaliger zoals de zonnecentrale in Hengelo, die vorig jaar in gebruik genomen werd. Maar deze wijze van decentrale energieopwekking betekent wel een gigantische omwenteling voor productie, transport en verspreiding van energie en daar gaat het in deze lezing van 't Nut –Zelhem over.

Er moet nog veel gebeuren voordat het gas wordt afgesloten en er alleen nog stroom uit de meterkast komt. Over dit boeiend onderwerp zal Stephan van Aagten van Liander vertellen. De missie van Alliander is te staan voor een energievoorziening die iedereen onder gelijke condities toegang geeft tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Alliander zorgt voor de zuurstof die de Achterhoekse samenleving draaiende houdt.

Deze interessante lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op 19 februari aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van 't Nut en voor anderen voor 4 euro, incl. koffie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden