Het informatiebord wordt onthuld door Henk Maalderink, voorzitter 4 mei comité Hummelo, Keppel en Drempt, en Karl Lusink, voorzitter van ARGA. Foto: Yvonne Lusink
Het informatiebord wordt onthuld door Henk Maalderink, voorzitter 4 mei comité Hummelo, Keppel en Drempt, en Karl Lusink, voorzitter van ARGA. Foto: Yvonne Lusink

Informatiebord onthuld bij graven van bemanning van Britse bommenwerper

Cultuur

HUMMELO - Een informatiebord plaatsen bij de graven van de vijf bemanningsleden van een Britse bommenwerper die in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 werd neergeschoten. Dat was het doel van Stichting Aircraft Research Group Achterhoek (ARGA). Op zondag 7 april werd dat doel gerealiseerd.

Door Ceciel Bremer

ARGA onderzoekt de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Achterhoek, Liemers, Veluwezoom, Lingewaard en de grensstreek bij Emmerich-Bocholt. Zo’n ingrijpende gebeurtenis mag nooit worden vergeten, vindt ARGA. Daarom probeert zij door professioneel onderzoek alle facetten van deze luchtoorlog aan het licht te brengen. “Het idee voor een informatiebord was er al een paar jaar, dus we zijn erg blij dat we dat nu hebben kunnen realiseren”, vertelt Karl Lusink, voorzitter van ARGA.

Aanval op oliefabriek
In zaal FF naar Steef in Hummelo kwam een groep genodigden zondagmiddag 7 april bij elkaar. Lusink heette iedereen van harte welkom en gaf daarna een uitgebreide presentatie over de crash van de Whitley P-4964 bommenwerper. Lusink: “In de nacht van 1 op 2 oktober 1940 werd na een luchtgevecht om 00.10 uur een Britse Whitley bommenwerper neergeschoten bij boerderij ‘de Balen’ aan de Hessenweg in Hummelo. De bemanning van de Whitley behoorde tot het 78e Squadron van de Royal Air Force. Ze waren die avond om 19.06 uur opgestegen van de basis Dishforth in Yorkshire voor een aanval op een oliefabriek bij het Duitse Sterkrade. Op de terugvlucht werd het toestel ‘gevangen’ in zoeklichtbundels en neergeschoten door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager die was opgestegen vanaf vliegveld Deelen. Boven boerderij ‘de Balen’ explodeerde de Whitley in de lucht. Alle vijf bemanningsleden kwamen bij de crash op het leven”, vertelt Lusink die zijn verhaal ondersteunt met ruim veertig foto’s.

Het staartgedeelte van het toestel met daarin de staartschutter kwam neer naast een woning aan Zelhemseweg 31. Een vleugel kwam neer voor boerderij ‘de Balen’, terwijl de rest van het toestel naast de schuur bij de boerderij aan de Hessenweg terecht kwam. Op vrijdag 4 oktober 1940 werden de vijf bemanningsleden met Duitse militaire eer begraven op het kerkhof in Hummelo.

Foto’s
Na de presentatie van de voorzitter van ARGA vertrok het gezelschap naar de algemene begraafplaats net buiten het dorp. Daar hield Henk Maalderink, voorzitter van het 4 mei comité Hummelo, Keppel en Drempt, een toespraak waarna het informatiebord door hem en Lusink samen werd onthuld. Op het informatiebord dat bij de graven van de vijf omgekomen bemanningsleden is geplaatst, staan foto’s van de omgekomen militairen en een beschrijving van de crash in zowel het Nederlands als het Engels.

Tenslotte speelde de Hummelose jachthoornblazers De Keilers The last post, gevolgd door twee minuten stilte. Lusink: “De omgekomen militairen hebben met dit informatiebord nu een gezicht gekregen. Daarmee is dit vooral ook voor hun familieleden een gedenkwaardige plek geworden.”


Op het informatiebord zijn onder andere foto’s te zien van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Foto: Karl Lusink

Het bestuur van ARGA bij het onthulde informatiebord, in het midden voorzitter Karl Lusink. Foto: Yvonne Lusink
Op het informatiebord zijn onder andere foto’s te zien van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Foto: Karl Lusink
Beide voorzitters bij het informatiebord, links Henk Maalderink, rechts Karl Lusink. Foto: Jean Kreunen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant