Joop Gottmers. Foto: Barry Jonas
Joop Gottmers. Foto: Barry Jonas

'Vraag me niet of ik iemand vermoord heb'

Algemeen

Ex-drugscrimineel en kickboks- kampioen Joop Gottmers bij COME

ZELHEM - Een opvallende gast voor de kerk COME in Zelhem: ex-draaideurcrimineel Joop Gottmers komt zondag 30 december naar De Brink om zijn indrukwekkend levensverhaal te vertellen. Ooit ging hij gevangenis in, gevangenis uit en was hij voor niemand bang. Tot het moment dat hij merkte dat de drugshandel kei- en keihard is, en de mensen die daarbinnen opereren helemaal niemand ontzien. 'Vraag me niet of ik iemand vermoord heb' is de insteek van zijn lezing.

Wanneer Joop Gottmers door de politie wordt aangehouden en zijn gangen worden nagetrokken is hij een kwartier verder voordat de agent terug is. Die heeft een strafblad onder ogen gehad waar je koud van wordt. De eerste reactie kent Gottmers al: 'Zo meneer, u heeft heel wat op uw kerfstok!' 'Klopt,' geeft Gottmers dan graag toe, 'maar dat was vroeger. Nu ben ik op weg om anderen te waarschuwen zodat ze niet dezelfde fouten maken.'

Alles kwijt
Joop Gottmers kan het weten: drugs verwoesten je leven. Als hij Nederlands kampioen kickboksen is kan hij de verleiding niet weerstaan om 'wat bij te verdienen' met het verhandelen van drugs. Eerst een beetje, daarna veel. Waarbij hij vervolgens ook zelf gaat gebruiken. Ook: eerst een beetje, daarna veel. Met de handel gaat het uitstekend: "Op een gegeven moment verdiende ik 50.000 gulden per uur." Met hemzelf gaat het minder: "Het halve Nederlandse politieapparaat zat achter me aan." Waarbij het absolute dieptepunt is dat Joop op de ochtend van zijn 35ste verjaardag zegt: "Ooit had ik alles. Nu ben ik alles kwijt." Uit pure wanhoop zet hij een pistool tegen zijn hoofd en neemt hij in gedachten afscheid. Wanneer hij de vinger aan de trekker zet gaat onverwacht de bel…

Marcel Wijnholds, voorzitter van COME in Zelhem, die Gottmers heeft uitgenodigd, is opgetogen dat de ex-drugscrimineel weer naar De Brink komt om te vertellen wat hij in zijn leven allemaal heeft meegemaakt. "Een aantal jaren geleden was deze ex-drugsbaron er ook, en kregen we direct na afloop verzoeken om hem vaker naar Zelhem te halen. Door omstandigheden is dat de afgelopen jaren niet gelukt, maar nu wel. Het blijft een belevenis om deze bijzondere man te zien en te horen. Het is onvoorstelbaar dat er in een mensenleven zoveel kan gebeuren."

Chris Wolsing uit Zelhem, actief medewerker van de kerk, herkent de reacties: "Het verhaal van deze ex-crimineel blijft boeiend. Mensen die hem een paar jaar geleden hoorden hebben laten weten dat ze 30 december absoluut weer van de partij zijn, en dan vrienden en bekenden meenemen!".

De bijeenkomst in Theaterzaal De Brink (Stationsplein 8-12) begint om 11 uur, vanaf 10.30 uur inloop met koffie. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte. Meer informatie op de website. Vragen via e-mail aan marcel@come-zelhem.nl of bennie@come-zelhem.nl.


www.come-zelhem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant