Zoektocht wensen en ideeën voor een vitaal Zelhem

Algemeen

Zelhem - Al een aantal jaren gonst het door de Achterhoek dat we in een zogenaamde krimpregio wonen. De gemeente Bronckhorst worstelt natuurlijk ook met dit probleem, waarbij de politieke partijen in de gemeenteraad het college van B & W de opdracht meegaven om de inwoners van de dorpskernen bij de toekomstplannen te betrekken. Het college ging voortvarend te werk door in de kernen Vorden, Hengelo, Steenderen en Zelhem mensen te benaderen, die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de discussie. Daarbij werd al snel duidelijk dat inwoners niet op persoonlijke titel wilden deelnemen en dat er een werkgroep 'Vitale Kernen' gevormd moest worden met vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren van ondernemers, industrie en sport tot het sociale, culturele en maatschappelijke leven.

De groep bestaande uit Henk Hollak, Wim Heusinkveld, Arno Gesink, Bert Elschot, Niek Willemsen, Jaap Lauwerier, Jeanne Wissink, Heino Benthem, Bas Hulshorst, Fred Wolsink, Arie Vries, Herman klein Hesselink, Marnix Meijer (lid namens de gemeente Bronckhorst) en Jan Willem Speetjens (Seinpost project-begeleider van de vitale kernen Zelhem), kwam inmiddels een paar keer bij elkaar om in een eerste verkenning het probleem in kaart te brengen.
De groep wil zich met nadruk presenteren als vertegenwoordigers van de gemeenschap en roept de inwoners op om zich te melden met ideeën en wensen. De eerste groep die zich inmiddels gemeld heeft bij de werkgroep 'Vitale Kernen' is de pas opgerichte stichting 'Vrienden van de Bibliotheek Zelhem', die zich ernstig zorgen maakt over het voortbestaan van de bibliotheek met galerie.

Toekomstplan
In gesprek met Henk Hollak en Wim Heusinkveld van de 'Vitale Kernen' wordt al snel duidelijk dat de werkgroep zich voor een gigantisch probleem geplaatst ziet. Wim: "Uiteindelijk hangt alles met kaar samen en we willen een plan maken hoe Zelhem er over 15 jaar uit moet zien om vitaal en levensvatbaar te zijn. Een veel gehoorde kreet is dan een 'Kulturhuus', maar wat wil je er allemaal kunnen doen. Hoe meer activiteiten, des te groter de ruimte die je nodig hebt en des te moeilijker die plek te vinden is." Henk: "Ook de aanblik is belangrijk. We hebben een mooie 'stadsboerderij' waar de bibliotheek in gevestigd is. Als je dat soort 'blikvangers' sloopt verliest het dorp haar gezicht."
Een aantal gebouwen passeren de revue. Henk: "Wat gebeurt er met 'de Brink'? Het gebouw is geen eigendom van de gemeente en als één van de huurders van de theaterzaal afhaakt, is het gebruik voor culturele activiteiten mogelijk niet meer haalbaar en zal de eigenaar waarschijnlijk een andere, meer commerciële, invulling zoeken." Wim noemt de sporthal en de (basis)scholen: "De Schildersoordschool staat al op de lijst om gesloopt te worden, maar eigenlijk moet je nu al denken aan bijvoorbeeld een nieuw gebouw, waar alle Zelhemse basisscholen onderdak vinden. En als de sporthal aan vervanging toe is, plaats je de nieuwe sporthal dan bij die nieuwe school of bij de sportvelden?"

Bij dit alles moet de werkgroep inspelen op hoe de wereld er over vijftien jaar uitziet, maar ook hoeveel geld er beschikbaar is om die plannen te realiseren. Daarbij is de werkgroep een adviesgroep. De gemeente bepaalt uiteindelijk wat en op welke wijze er zaken gerealiseerd worden. Wim: "Onze werkgroep heeft alleen nut als de gemeente transparant en open is. Als je naar de plannen voor het gebouw van de bibliotheek kijkt, lijkt het wel of we voor een voldongen feit geplaatst worden, omdat er al verregaande plannen zouden zijn voor seniorenwoningen. Als werkgroep moeten we zeker rekening houden met meer dan 2500 inwoners, die te kennen hebben gegeven die plannen niet te zien zitten. Terecht dat die stichting een beroep op ons doet om die plannen van de gemeente tegen het licht te houden."

De bereikbaarheid van het dorp en de verkeersregulatie is een ander deel van het herinrichtingsplan van het centrum. Henk: "Je moet daarbij uitgaan van de bestaande situatie en je niet laten leiden door grootstedelijke plannen. De Zelhemmers, en met hen velen uit de regio, komen naar het centrum van het dorp om te winkelen en te kopen en niet om te shoppen. De ondernemers willen de Markt dan ook open houden voor het verkeer om goed bereikbaar te zijn. Ondernemers, die zelf hun winkel willen verplaatsen zou je kunnen helpen met het realiseren van die verplaatsing naar een plek, waardoor de winkels beter op elkaar aansluiten, maar een grootscheepse herindeling zie ik voor Zelhem niet zitten."

Wim: "Voor de werkgroep is het op dit moment belangrijk dat de gemeente richtlijnen aangeeft, waarbinnen we de plannen kunnen ontwikkelen en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant