Afbeelding

Gevangenisstraf voor deelname aan criminele organisatie en hennepteelt

Algemeen

REGIO - De rechtbank Gelderland veroordeelde drie mannen voor (onder meer) deelname aan een criminele organisatie. De mannen kregen straffen opgelegd die variëren van een gevangenisstraf van acht maanden tot een gevangenisstraf van vier jaar.

De mannen maakten deel uit van een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig hield met hennepkwekerijen in 's-Heerenberg, Doetinchem, Ulft, Terborg, Halle en Oss. De kwekerijen waren professioneel ingericht en gericht op het maken van omzet. Binnen de criminele organisatie hadden de mannen eigen taken. Zo hielden zij zich bezig met het verwerven van de panden voor de kwekerijen, de opbouw van de kwekerijen, het oogsten van de kwekerijen en het herstellen van de ruimten na het kweken. Daarnaast werd in een aantal kwekerijen de elektriciteit gestolen en werden in de woning van één van de mannen wapens en munitie aangetroffen.

Illegaal circuit
De mannen hebben met hun handelen bijgedragen aan de instandhouding van het illegale circuit van de handel in softdrugs. Daarnaast maakten zijn veelal gebruik van (al dan niet financieel) zwakkere en kwetsbare personen om mee te werken, of gelegenheid te verschaffen tot, het plaatsen van een hennepkwekerij door hen voor te spiegelen dat zij daarmee makkelijk geld konden verdienen.

Leider
De straffen die de rechtbank oplegde zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. Eén man kreeg de hoogste gevangenisstraf van vier jaar omdat hij door de rechtbank wordt gezien als de leider van de criminele organisatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant