Carla van Dokkum. Foto: Wendy Duren
Carla van Dokkum. Foto: Wendy Duren Foto: Wendy Duren

Carla van Dokkum: 'Eigenlijk heet ik Tsiwja'

Algemeen

ZELHEM/HALLE - Op maandag en dinsdag 8 en 9 mei werden de basisscholen bezocht door een aantal mensen die de Tweede Wereld Oorlog aan de lijve hebben ondervonden. Dit bezoek maakte op velen een grote indruk. Elke spreker had een eigen verhaal over zijn persoonlijk verdriet. Door deze verhalen voelden de leerlingen wellicht beter aan hoe het was om vriendjes nooit meer terug te zien. Ook moesten de sprekers als kind onderduiken, terwijl hun ouders op een ander adres zaten. De leerlingen stelden veel vragen en kwamen zelf met verhalen over grootouders en overgrootouders. Er ontstonden mooie gesprekken.

De leerlingen van de Dorpsschool in Halle kregen een bijzondere vrouw op bezoek, die haar persoonlijke betrokkenheid bij de oorlog met hen deelde. Carla van Dokkum (1943) was een baby van twee maanden toen haar ouders uit huis gehaald werden en zij van Amsterdam naar Groningen werd gebracht. In een ander gezin groeide ze op en kwam er jaren later achter dat ze Jodin was en geboren was bij andere ouders. Ze vertelde dat ze dit verdrongen had en er niet over wilde piekeren. In 2014 stimuleerde haar dochter haar om de vrouw op te sporen die bij haar geboorte aanwezig was. Deze vrouw was toen al 94 jaar en woonde in Israël. Zij kon Carla veel vertellen over haar eigen ouders en had zelfs foto's van haar vader en moeder die ze nooit eerder afgebeeld zag. Carla reisde naar Israël en schreef een boek over haar leven. De titel van dit boek is: 'Eigenlijk heet ik Tsiwja'. Ze vond meer rust in haar leven na al deze ontdekkingen.

Met deze bijzondere bezoeken op de scholen is er dit jaar een eind gekomen aan het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant