Materialen om bomen te planten zijn aanwezig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok
Materialen om bomen te planten zijn aanwezig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok

Bronckhorst wordt weer groener tijdens de zestigste Boomfeestdag

Algemeen

BRONCKHORST – Schoolkinderen uit Vorden, Hengelo, Bekveld, Toldijk en Steenderen zullen op woensdag 22 maart op drie verschillende plaatsen in de gemeente Bronckhorst nieuwe boompjes planten tijdens de landelijke Boomfeestdag. Een extra feestelijke dag dit jaar, vanwege het zestigjarig jubileum van deze activiteit.

Door Liesbeth Spaansen

De organisatie is in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst, dat bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, agrarische natuurvereniging 't Onderholt en hoveniersbedrijven Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.
Voor deze jubileumeditie zijn een drietal locaties aangemeld. Ook hebben een aantal scholen zich aangemeld om te helpen planten. Op een perceel van Natuurmonumenten aan de Hekkelerdijk/IJzerhorst gaat groep 8 van de Dorpsschool Vorden aan de slag. In het Solarpark in Hengelo aan de Vordenseweg worden leerlingen van de groepen 7 en 8 van Basisschool De Leer uit Hengelo en Basisschool Bekveld uit Bekveld verwacht. Bij het perceel van de Aviko langs de nieuwe rondweg in Steenderen komen leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen De Pannevogel uit Steenderen en De Rank uit Toldijk om aan het werk te gaan.

Op elk perceel zullen voldoende boompjes zijn om te kunnen planten. Op de verschillende locaties zullen mensen aanwezig zijn die vertellen over deze boompjes en hoe ze het beste geplant kunnen worden. De eerste boom zal door een wethouder van de gemeente Bronckhorst worden geplant. In de pauze eten de leerlingen een appeltje van Fruitbedrijf Horstink. In Steenderen worden de kinderen na afloop van deze ochtend bovendien getrakteerd op een lekker frietje van Aviko.
Alle kinderen die meedoen aan deze Boomfeestdag in Bronckhorst krijgen van de organisatie een lindeboompje mee naar huis. Lindebomen zijn een teken van verbinding en dat past heel goed bij het thema van dit jaar:'Bomen Verbinden'. De bladeren hebben de vorm van een hartje. De Boomfeest-Hoofdstad voor het jubileum is Maastricht. Het thema 'Bomen Verbinden' is gekozen vanwege het feit dat het in 2017 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd.

Geschiedenis
De Internationale Organisatie van de VN voor Landbouw en Voedsel (Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)) sloeg in 1954 alarm en uitte haar bezorgdheid over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend 'World Festival of Trees'. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Een comité, geleid door Staatbosbeheer, dat de taak kreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder kinderen te interesseren voor de waarde van bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig.

In 1980 werd het Comité Boomplantdag omgedoopt tot Stichting Nationale Boomfeestdag. In datzelfde jaar kreeg de Stichting het huidige Dick Bruna-logo. Tot op de dag van vandaag is Staatsbosbeheer de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag. De Stichting is wereldwijd het oudste instituut dat zich bezighoudt met natuureducatie. Nu, bijna zestig jaar later, worden er jaarlijks door ruim 115.000 kinderen enthousiast bomen geplant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant