Vrijwilligers maken de kruidentuin bij Museum Smedekinck klaar voor de zomer. Foto: Ceciel Bremer
Vrijwilligers maken de kruidentuin bij Museum Smedekinck klaar voor de zomer. Foto: Ceciel Bremer

Vrijwilliger Theo Pelgrom: 'Het is weer kasse boel'

Algemeen

Vrijwilligers in Bronckhorst actief tijdens NLdoet

Door Ceciel Bremer

BRONCKHORST –Tientallen vrijwilligers staken afgelopen weekend de handen uit de mouwen tijdens NLdoet.2017, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In Zelhem werd geklust bij Museum Smedekinck en bij Zorgkwekerij De Stek. In Drempt namen vrijwilligers de accommodatie van voetbalvereniging HC'03 flink onder handen en werd het buitenterrein van het Dorpshuis opgeknapt met hulp van wethouder Peppelman.

NLdoet is een jaarlijks initiatief van het Oranje Fonds dat hiermee vrijwilligerswerk wil stimuleren. Afgelopen weekend klaarden 350.000 vrijwilligers in heel Nederland samen ruim 9.500 klussen. Ook in onze gemeente waren veel vrijwilligers actief. Bij Museum Smedekinck in Zelhem stonden rond 9.00 uur zo'n dertig vrijwilligers paraat om de binnen- en buitenboel grondig aan te pakken, vertelt Tonnie Klein Lebbink. Hij is coördinator van de vrijwilligersdag en is blij met alle hulp. "Elke maandag en donderdag is hier een vaste groep vrijwilligers aanwezig om het museum te onderhouden maar dan komen we niet toe aan het groot onderhoud. We hebben voor vandaag een dweilmachine gehuurd om de vloer in het museum te dweilen. In de schuur maken we ruimte voor een nieuwe expositie en we maken de loods met machines schoon. Ook de kruidentuin wordt zomerklaar gemaakt. We maken er samen gewoon een leuke dag van."

Jong en oud helpt mee
Aan de rand van Zelhem bij Zorgkwekerij De Stek aan de Wittebrinkweg zet jong en oud zich vrijwillig in om een bostuin aan te leggen. Een 79-jarige dame vult potjes met aarde om sneeuwvlokjes en winterakonieten in te planten. Naast haar staat een 12-jarig meisje dat hier sinds de zomer elke zaterdag werkt en natuurlijk ook vandaag tijdens NLdoet. "Ik werd altijd snel boos maar sinds ik hier werk, gaat het veel beter. Ik word blij van bloemen en planten en wil later bloemist worden", vertelt ze. In Halle zijn vrijwilligers actief voor het Dorpshuis waar onder andere op de parkeerplaats een deel van de klimop wordt vervangen. In Hoog-Keppel houden zo'n twintig klussers zich bij de sporthal bezig met het vergroten van het terras en met het schilderen van het houtwerk aan de buitenkant. De sporthal is de hele dag verhuurd dus de klussen binnen worden op een later tijdstip aangepakt.

Waardering voor alle vrijwilligers
Wethouder Peppelman helpt mee met het opruimen van het buitenterrein van het Dorpshuis in Drempt. "Wat een fantastisch weer voor een vrijwilligersdag", reageert hij terwijl hij bladeren bij elkaar harkt. "Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze gemeente. Door hier mijn bijdrage te leveren, spreek ik mijn waardering uit voor alle vrijwilligers die het hele jaar door actief zijn." Het buitenterrein van het Dorpshuis wordt het hele jaar elke dinsdag door drie Dremptse buurmannen onderhouden. Bert Gudden is een van hen en is vandaag uiteraard ook van de partij. "Toen het Dorpshuis net was geopend, namen we als drie gepensioneerden samen het initiatief om het buitenterrein te onderhouden. Het is hartstikke leuk om dit samen te doen en goed voor mijn sociale contacten. En zo houden we het Dorpshuis mooi."

Op sportpark 't Doornslag, de thuisbasis van voetbalvereniging HC'03, zijn bijna dertig vrijwilligers de hele vrijdag en zaterdag actief. Coördinator Henk Kosstede: "We hebben ongelooflijk veel gedaan. De reclameborden en de dakgoten zijn schoongemaakt, de voegen en de douchekoppen zijn ontkalkt, de vangnetten zijn vervangen en de bomen en struiken rondom de velden zijn gesnoeid.". Vrijwilliger Theo Pelgrom helpt beide dagen mee en werpt een tevreden blik over de accommodatie. "Het is weer kasse boel."


Langs de voetbalvelden van HC'03 wordt het gekapte hout direct versnipperd. Foto: Ceciel Bremer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant