De deuren van de kerk staan open. Foto: PR
De deuren van de kerk staan open. Foto: PR

Laatste Open Deur Weekend bij Sint Joriskerk Drempt

Algemeen

Drempt - Traditioneel zet de St Joriskerk te Drempt in de maanden juli en augustus elke zaterdag haar deuren open voor het publiek. Op deze manier kunnen bezoekers deze unieke kerk eens van binnen bekijken. De laatste keer is het een weekend en wel op 27 en 28 augustus.

Open Deur Weekend; Kunst en Hobby met de volgende personen en onderwerpen: Harry van Amerongen - modelspoorbaan; Willie van Amerongen - puzzels van Jan van Haasteren; Irene van Leeuwen - schilderijen; Garri Jansen - kaarten; Charles Naves - vlinders; Hennie Remmelink - Grolsch breiwerk en Kristen Oudakker - piano (27 augustus). Er zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig die u de verdere informatie kunnen verschaffen over alles wat de kerk betreft. Voor koffie en thee wordt ook gezorgd en is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk op prijs gesteld. De deuren staan van 11.00 tot 1700 open. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om te komen: tijdens het monumentenweekend op 10 en 11 september, met het thema Iconen en Symbolen, staan de deuren ook wagenwijd open.

Verhaal Karel de Grote
Zoals verteld en te zien was bij Zomer in Gelderland, gaat het verhaal dat de kerk door Karel de Grote in de 8e eeuw gesticht werd. Volgens de overlevering is een beeltenis van hem gemetseld in de buitenmuur van de toren. Feit is, dat in een kroniek uit het jaar 1069, die bewaard wordt in de abdij Echternach, deze kerk vermeld wordt als 'de kerk van Tremethe'.

Geknoopte wandtapijten
Uniek in de kerk zijn de tien in 1964 door de Dremptse bevolking in huisvlijt geknoopte wandtapijten van twee meter breed en drie meter lang. Geknoopt naar ontwerp van Gunhild Kristensen in de Noorse rye-techniek. Dit ter verbetering van de akoestiek.

Uitzonderlijk beeldhouwwerk
In de kerk vindt u tevens uitzonderlijk beeldhouwwerk van Eduard van Kuilenburg, gemaakt in 1954. Symbolen voor de vier evangelisten, vier doopsymbolen, de zeven hoofdzonden, de zeven werken van barmhartigheid, een duiveltje, een engeltje en de twaalf artikelen van het geloof.

Een mooi filmpje van de St Joriskerk, gemaakt in opdracht van de SOGK (Stichting Oude Gelderse Kerken), vindt u op YouTube.


www.youtube.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant