Loop op landgoed Enghuizen het lange bospad af, vanaf de Kasteellaan richting de Klevenhorst. Daar staat een slagboom. Foto: PR

Loop op landgoed Enghuizen het lange bospad af, vanaf de Kasteellaan richting de Klevenhorst. Daar staat een slagboom. Foto: PR

Vraagtekens rondom slagboom Hummelo

HUMMELO - Wanneer je op landgoed Enghuizen het lange bospad afloopt, vanaf de Kasteellaan richting de Klevenhorst, loop je er recht tegenaan. Een slagboom. Op zichzelf is daar niets vreemds aan, wil het niet dat deze slagboom recentelijk geplaatst is, het op de kunstwandelroute staat, en er een bordje ‘Zoll’ aan vast zit.

De interpretaties in de buurt lopen uiteen. Ter plaatse wordt Ron Hille aangesproken, inwoner van Hummelo en groot liefhebber van de Hummelose kunstwandelroute. "Het kan toch niet zo zijn dat er hier midden in de achterhoek zomaar een grensslagboom neergezet wordt? Het is een storende factor in deze kunstwandelroute.” Ron Hille is vastberaden om uit te zoeken wie of wat hierachter zit, en wil opheldering.
Harm Veeneman, wonende op de Klevenhorst en houtkunstenaar, krijgt veel vragen van wandelaars, wanneer hij aan het werk is. "Je zou denken dat iemand iets gezien moet hebben, zo'n slagboom zet je niet zomaar even neer. Ik heb al veel wandelaars onderzoekend rondom de slagboom zien lopen. Zoekend naar een bordje met de titel van een kunstwerk, wat er niet blijkt te zijn. Het is raadselachtig.”

Dat de slagboom onderdeel zou kunnen zijn van de kunstwandelroute is uitgesloten. Frank van der Ploeg, lid van de KUNSTwandelroute-commissie, ziet het geheel met lede ogen aan. "Wij maken regelmatig een rondje door het bos, om te kijken of alle kunstwerken nog intact zijn. Zo ook zaterdag 13 april. Tot mijn verbazing zag ik plots de slagboom. Het is moeilijk in te schatten wat het idee en de intentie hierachter is. Wij willen wél van deze gelegenheid gebruikmaken, om te benadrukken dat dit op geen enkele wijze iets te maken heeft met de kunstwandelroute. Wij hopen dan ook dat de eigenaar van de slagboom zich meldt, of het object in elk geval zo spoedig mogelijk weg haalt.”