Een select gezelschap tuinliefhebbers van KBO Keijenborg luistert naar Gerrit Rougoor van IVN. Foto: Fons Stapelbroek
Een select gezelschap tuinliefhebbers van KBO Keijenborg luistert naar Gerrit Rougoor van IVN. Foto: Fons Stapelbroek

Natuur in de achtertuin

KEIJENBORG - Een select gezelschap tuinliefhebbers van KBO Keijenborg heeft op donderdag 23 maart een PowerPoint presentatie bijgewoond. Gerrit Rougoor van IVN vertelde op enthousiaste wijze hoe zijn tuin van 5000 m2 die hij al bezit vanaf 1975, de tuin geworden is zoals hij nu is. 

Belangrijk is dat de aangeplante bomen, struiken en planten geschikt zijn voor de grond in jouw eigen tuin. Als je al wilt bijmesten dan bij voorkeur met ‘eigen’ compost. Zelf had hij de fout gemaakt door bij het aanleggen van een rotstuin te goede grond te gebruiken, plantjes werden veel te hoog. Na alles afgegraven te hebben en het aanbrengen van verschraalde, arme grond is de rotstuin na een paar jaar toch een plaatje geworden.
Bepaalde planten trekken vlinders aan, bijvoorbeeld de buddleja (vlinderstruik) en zo gaf hij nog meer voorbeelden. Belangrijk is om te zorgen voor een mooie opbouw, vooraan bodembedekkers, dan lage planten en achteraan de hoge bloeiers. Een veel gemaakte fout is dat mensen de tuin te netjes willen hebben. Zijn advies is om niet te harken en het winterklaar maken van de tuin achterwege te laten. Op deze manier krijg je een perfecte laag in de tuin waarin de vogels en egels voedsel kunnen vinden om de winter door te komen.

Advies: tuin 

niet harken 

en winterklaar 

maken van 

de tuin 

achterwege 

laten


Pas als in het voorjaar de planten beginnen uit te lopen is het vroeg genoeg om de afgestorven resten te verwijderen. Minder werk en beter voor de tuin, voor velen was dit een eyeopener. Op deze manier wordt je tuin natuurlijker, trekt meer vogels en insecten aan, die in een betere omgeving kunnen leven.


Com Cobre en Popkoor Reborn bieden muzikale lentenoten bij De Hietmaat

HENGELO/WICHMOND - Koperblazersensemble Com Cobre en Popkoor Reborn uit Wichmond geven een gezamenlijk concert bij De Hietmaat aan de Zelhemseweg 15 in Hengelo. Deze samenwerking is een vervolg op het kerstconcert uit 2019. Dit concert is zo goed bevallen dat men heeft besloten om opnieuw samen een optreden te verzorgen. Van harte welkom op zaterdag 22 april. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend, aanvang concert 20.00 uur.

Zowel Com Cobre als Reborn brengen hun vaste repertoire, aangevuld met nieuwe nummers zoals ‘Vandaag’ van Blof en ‘Beatles for 5’ in een arrangement van Filip Ceunen. Natuurlijk wordt er ook gezamenlijk een muziekstuk vertolkt. 

Kortom een gevarieerd programma met voor elk wat wils.

De entree is 10 euro, waarbij de aanwezigen bij binnenkomst met een kopje koffie wordt ontvangen. In de pauze staat er ook een drankje gereed. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa.