‘De hervormde kerk van Doesburg in de 17de eeuw’

‘De hervormde kerk van Doesburg in de 17de eeuw’

DOESBURG - Op de ledenvergadering van Stad en Ambt Doesborgh op 30 maart wordt een nieuwe uitgave van Stad en Ambt Doesborgh gepresenteerd. De archiefwerkgroep van de vereniging heeft de afgelopen drie jaar archiefstukken van de Martinikerk getranscribeerd, dat wil zeggen het (moeilijke) handschrift ‘vertaald’ in modern schrift. Daarop is deze nieuwe uitgave gebaseerd.

Uit de stukken komt een levendig beeld naar voren van deze beginnende kerkgemeenschap, die haar weg zoekt in de sterk veranderde omstandigheden tijdens en vlak na de 80-jarige oorlog. Er zijn allerlei strubbelingen met het stadsbestuur, vooral elke keer als er een nieuwe dominee moet worden benoemd. 

Ook intern is niet alles koek en ei, bijvoorbeeld als sommige leden van de kerk dreigen terug te vallen in katholieke gewoontes, zoals het carnaval. Dat was een doorn in het oog van de kerkenraad. Ook verder probeerde de kerkenraad streng toezicht te houden op het gedrag van de leden: gingen ze wel iedere zondag naar de kerk, maakten ze zich niet schuldig aan dronkenschap of zelfs overspel? En wat moest de straf dan zijn? Hielden de onderwijzers op de Nederduitse en Latijnse school zich wel precies aan de gereformeerde leer? Om maar niet te spreken van de problemen tijdens de Franse bezetting in de periode 1672 - 1674, toen de Martinikerk werd toegewezen aan de katholieken en de protestanten moesten uitwijken naar de Gasthuiskerk. Kortom een interessant beeld van Doesburg in de 17de eeuw.

Bij de presentatie zal Margreet Frankot daar op haar bekende manier een verhaal over vertellen. Na afloop van de vergadering wordt het boekje uitgedeeld. Leden van Stad en Ambt Doesborgh kunnen het daar – of later in het museum De Roode Tooren – gratis krijgen. Niet-leden kunnen het boekje vanaf 3 april kopen in dat museum, in de Martinikerk en bij Boek en Buro.