Tom van Jumbo Hollak, Rick Wolsink van Dorpsschool Halle en Jopie Pera van Amnesty International Zelhem/Halle (v.l.n.r.). Foto: Anne Pera
Tom van Jumbo Hollak, Rick Wolsink van Dorpsschool Halle en Jopie Pera van Amnesty International Zelhem/Halle (v.l.n.r.). Foto: Anne Pera

Spaar mee om leerlingen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork te laten gaan

ZELHEM/HALLE/WESTERBORK - Op woensdag 3 april vertrekken twee grote bussen met leerlingen van groep 8 naar voormalig Kamp Westerbork. De scholenwerker van Amnesty International Zelhem/Halle brengt van te voren een bezoek aan de school om de leerlingen voor te bereiden op dit bezoek. 

Ze praten met elkaar over de tijd voor de Tweede Wereldoorlog en alle ellende die er op volgde. Ze zullen het hebben over hoe het voormalig kamp er nu uitziet en wat dit voor de mensen nu betekent. Ook komt er in mei iemand vertellen over de Tweede Wereldoorlog, vaak uit eigen ervaring.

Aangekomen in het Herinneringscentrum worden de leerlingen het tentoonstellingsgedeelte rondgeleid en krijgen een film te zien. Na een flinke wandeling wordt het voormalig kampterrein bezocht en worden de kinderen rondgeleid door educatieve medewerkers van het centrum. Er wordt verteld over het kampleven en wat er daarna gebeurde met de bewoners, Joden, Sinti en Roma.
De meeste mensen en kinderen zijn na hun vertrek vanuit Westerbork per trein nooit meer teruggekomen. Er worden bloemen meegenomen om neer te leggen bij een van de monumenten. Dat voor dit bezoek veel geld nodig is, zal duidelijk zijn. Door te sparen met de sponsoractie van Jumbo Hollak helpt de spaarder mee dit te bekostigen en de leerlingen een onvergetelijke dag te bezorgen. Bij de ingang van de supermarkt staat een grote ton om de spaarzegels in te doen. De gewone kast van de sponsoractie heeft een gleuf met vermelding Amnesty International Zelhem/Halle. Ook statiegeldbonnen en losse zegels zijn van harte welkom.