De nieuwe sponsorzegelkaarten van Jumbo Hollak Zelhem. Foto: PR
De nieuwe sponsorzegelkaarten van Jumbo Hollak Zelhem. Foto: PR

Aanpassing sponsorzegels Jumbo Hollak Zelhem

Maatschappij Zelhem

ZELHEM - Al meer dan veertien jaar kunnen klanten sponsorzegels doneren aan stichtingen, verenigingen en goede doelen. In 2009 werd er voor 9000 euro aan sponsorzegels gedoneerd. Inmiddels is dit bedrag al opgelopen naar bijna 35.000 euro per jaar in 2021 en 2022. “Er is bijna geen supermarkt die zoveel uitgeeft aan sponsoring”, zegt Bouke Hollak. 

“In al die jaren dat wij sponsorzegels uitkeren hadden wij niet verwacht dat het zo groot zou worden. 110 aangesloten leden hebben het afgelopen jaar een bedrag van 34.238 euro verdeeld. Dat is ver boven een normaal sponsorbudget die een gemiddelde supermarkt zou hebben. Sinds 2009 is er geen aanpassing geweest van de sponsorzegel. Dat was tot op heden niet nodig. Echter zien wij nu de noodzaak om een rem te zetten op het bedrag van de sponsorzegel”, zegt Hollak.

“De laatste jaren hebben de sponsorzegels zo’n enorme vlucht genomen waardoor het bedrag enorm is gestegen. In 2020 keerden wij nog een bedrag van 27.310 euro uit en in 2021 en 2022 al bedragen rond de 35.000 euro, een stijging van ruim 28%. Wij verwachten dat het aantal deelnemers en spaarders van de sponsorzegels komende jaren blijft stijgen en dan wordt het sponsorbedrag veel te hoog. Door de economische situatie met behoorlijk stijgende kosten staat het resultaat onder druk dus je gaat je uitgaven goed beoordelen.”

Op de nieuwe spaarkaart moeten 25 zegels worden geplakt

Aanpassing spaarkaart
“Wij hebben over diverse mogelijkheden nagedacht maar de meest simpele oplossing voor het verlagen van het sponsorbedrag is een aanpassing van de spaarkaart”, zegt Hollak. “Op de nieuwe spaarkaart moeten 25 zegels in plaats van 20 zegels worden geplakt. Het bedrag per kaart blijft wel gewoon 1 euro. ‘Oude’ spaarkaarten met 20 zegels die in omloop zijn kunnen nog steeds worden ingeleverd met 20 zegels tot eind 2023. In de winkel zijn vanaf heden alleen nog de nieuwe spaarkaarten met 25 zegels te verkrijgen.”

Inleveren enveloppen door leden
De leden die de enveloppen inleveren met daarin 25 spaarkaarten kunnen dit gewoon op dezelfde manier blijven doen. Iedere spaarkaart blijft namelijk 1 euro waard en een volle envelop dus 25 euro. De spaarkaarten van 20 en 25 zegels mogen gewoon bij elkaar in de envelop. De ‘oude’ spaarkaarten met 20 zegels die in een envelop worden ingeleverd worden tot eind 2023 geaccepteerd. Vanaf 2024 worden alleen nog spaarkaarten van 25 zegels gedoneerd.

Sponsorkast
Nog niet alle leden zitten in de sponsorkast in de winkel. Na de verbouwing in 2023 komt er een nieuwe kast in de winkel die voldoende ruim is voor alle aangesloten leden.