Grafiek van Wendela de Vries. Eigen foto
Grafiek van Wendela de Vries. Eigen foto

Nieuwe grafiekexpositie in Galerie Zelhem

ZELHEM - Op zaterdag 10 december zal er in Galerie Zelhem, boven de bibliotheek in Zelhem, om 17.00 uur een prachtige grafiekexpositie geopend worden. De kunstenaars zullen daarbij aanwezig zijn. De expositie wordt in samenwerking georganiseerd met Basement Press Diepenheim. 

Er zijn nog maar heel weinig kunstenaars die de lithografie goed beheersen, en zelfs bij veel werkplaatsmeesters op de academies ontbreekt noodzakelijk vakmanschap. Basement Press Diepenheim (BPD) vult die leemte. BPD is de best geoutilleerde steendrukkerij van de Benelux en beschikt over professionele lithodrukkers.

Met de professionele begeleiding van twee meestersteendrukkers kunnen beeldend kunstenaars en fine art-studenten kennismaken met de techniek, of verder onderzoek doen om het vakmanschap op het gebied van de lithografie in stand te houden, te verspreiden en verder te ontwikkelen. Kunstenaars worden gestimuleerd litho’s te maken en de knowhow van de grafische technieken onder de knie te krijgen en door te geven. Dankzij de aanwezigheid van vier lithopersen kunnen moeiteloos tien mensen tegelijk aan het werk.

Wat is lithografie?
Lithografie, steendruk, is een vorm van vlakdruk: de inkt zit niet op hoger of lager gelegen stukken, maar de hele steen is vlak. Water en vet stoten elkaar af. Op een geschikte kalksteen wordt met krijt (vet) een tekening gemaakt. Die wordt met Arabische gom gefixeerd. De gom maakt het deel van de steen waar niet op getekend is, ontvankelijker voor water. Aan de gom kan een zuur worden toegevoegd. Alleen delen van de steen waar niet getekend is, worden aangetast door het zuur. Zo blijft dan de tekening over die wordt ingeïnkt en afgedrukt.

Deelnemende kunstenaars
Marion Bouwhuis (Enschede) zoekt naar een fraaie balans in techniek en uitdrukkingskracht. Frank Haafkes, (Hengelo O) is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Sinds 2020 is hij steendrukker bij de werkplaats BPD waar hij het vak en ambacht overbrengt op andere kunstenaars en amateurs. Inge van Noortwijk (Wijk bij Duurstede) werkt als wetenschappelijk tekenaar bij Museum Naturalis in Leiden, is opgeleid aan de academie in Den Bosch. In haar grafiek vertaalt de tekening zich als vanzelf in een totaal nieuw beeld. Drukken is magisch en betoverend. Henriëtte Tavenier (Heino) en is opgeleid aan de Hogeschool Artez. Zij ontdekte dat zij door middel van dit ambacht op heel directie wijze uitdrukking kon geven aan de organische werelden die in haar woelden. Wendela de Vries (afwisselend in Amsterdam en Diepenheim) studeerde in 1985 af aan de kunstacademie in Kampen. Grafiek maken, specifiek de lithografie, is volgens Wendela opgaan in een wondere wereld van experimenteren op steen, bijna alchemie. Paul van Zwieten (Agelo bij Ootmarsum) is autodidact, maar volgt een opleiding bij Upgraders in Art in Arnhem. Hij is visserijbioloog bij Wageningen Universiteit. Vier jaar geleden kwam hij met lithografie in aanraking.


www.galeriezelhem.nl