Groep 8 aan de macht in gemeentehuis

Maatschappij Bronckhorst

HENGELO - De raadzaal van de gemeente Bronckhorst is op woensdagochtend 23 november even het democratisch domein van de oudste basisschoolleerlingen. Kinderen uit groep 8 van acht basisscholen in de gemeente grijpen onder leiding van burgemeester Marianne Besselink de macht in het gemeentehuis. Ruim 200 leerlingen doen mee aan de kinderraadsvergaderingen over burgerschapsvorming.

Burgemeester Besselink: “Op speelse wijze doen leerlingen kennis op over de lokale democratie, het belang van meedoen, wat een gemeenteraad doet en de invloed die je als inwoner kunt uitoefenen op de keuzes van je gemeente.” Vanuit hun standpunt presenteren de leerlingen voor even een eigen politieke partij. Wat ze op school geleerd hebben brengen ze in het gemeentehuis in de praktijk tijdens de kinderraadsvergaderingen. Een vergadering met de kinderen zelf in de hoofdrol en onder leiding van de voorzitter van de ‘echte gemeenteraad’, burgemeester Besselink. De kinderraadsleden wisselen tussen 8.45 en 12.30 uur standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk wordt democratisch gestemd voor het beste voorstel. De twee scholen met het beste raadsvoorstel krijgen 250 euro om hun voorstel ook echt uit te voeren.

Kinderarmoede
In de weken voorafgaand aan de vergadering werden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leerden over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Ook organiseerden de scholen verkiezingen om per school vijf raadsleden te kiezen die de groep vertegenwoordigen. De voorstellen waarover in de raadsvergadering gestemd wordt, hebben de leerlingen zelf bedacht en gaan over kinderarmoede.