Focus SZO op assistent-scheidsrechter

ZUTPHEN - De eerste week van oktober was traditioneel de Week van de Scheidsrechter, maar de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZ0) heeft de focus doelbewust een beetje verlegd: naar de assistent-scheidsrechter. Net alleen in die bewuste week, maar eigenlijk het hele jaar. Dinsdagavond 15 november is er een presentatie en een assistententraining.

In de Week van de Scheidsrechter besteden diverse sportbonden aandacht aan deze onmisbare vrijwilligers. Ook de KNVB bedankte haar arbiters met de alleszeggende slogan: “Zonder jullie geen wedstrijden!”. Deze constatering is gelukkig aanleiding voor steeds meer jonge voetballiefhebbers om de eigen vereniging te helpen door zich als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter beschikbaar te stellen. Dat zij daarmee nuttige vaardigheden opdoen zoals leiding geven, zelfvertrouwen en weerbaarheid heeft een uiterst welkom effect op de persoonlijke ontwikkeling.

Helaas sloot slechts een beperkt aantal verenigingen zich bij de goedbedoelde actie van de voetbalbond aan. Ondanks dat het vinden en behouden van scheidsrechters moeizaam verloopt, doen de clubs er over het algemeen te weinig aan om de arbitrage binnen de vereniging structureel te promoten. Zowel de verenigingsscheidsrechter als de bondsscheidsrechter wordt regelmatig geconfronteerd met een respectloze en agressieve benadering. Wanneer er dan geen actieve ondersteuning aanwezig is, hangen ze de fluit al snel aan de wilgen. Het tekort aan arbiters wordt hierdoor niet verkleind, maar juist structureel en nijpend.

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken vraagt bij de voetbalverenigingen in haar regio aandacht voor dit probleem. Enerzijds worden er spelregelpresentaties en informatiebijeenkomsten voor zowel jeugd als senioren aangeboden en anderzijds ligt er het verzoek om talentvolle en gemotiveerde clubscheidsrechters te wijzen op de mogelijkheden om door te groeien binnen de KNVB. Bestuurslid Wim Snelders heeft hiervoor al verschillende clubs persoonlijk benaderd. Het dubieuze voordeel van het tekort aan scheidsrechters is namelijk wel dat er grotere promotiekansen zijn voor veelbelovende scheidsrechters, bij zowel dames als heren. Daarnaast zijn er niet alleen fluitisten nodig voor het leiden van wedstrijden, maar stelt de KNVB ook assistent-scheidsrechters aan bij de hogere competities. Ten onrechte vrezen de clubs dat zij hierdoor vrijwilligers verliezen, omdat zij zich niet realiseren dat ook hun organisatie gebaat is bij goed opgeleide en gemotiveerde wedstrijdleiding. In het kader van de Week van de Scheidsrechter steekt de SZO de clubs nu de helpende hand toe.

Binnen de SZO-Zutphen hebben inmiddels een flink aantal leden gekozen voor een functie als assistent-scheidsrechter. Hun voorbeeld is Rogier Honig, die met trots de FIFA-badge draagt en regelmatig te zien is bij nationale en internationale wedstrijden. Kevin Weever wordt regelmatig aangesteld in de KeukenKampioen-divisie en Nick Wenneker en Lars Vos vlaggen wekelijks in de top van het amateurvoetbal. Maar ook clubgrensrechters als Dinand Wichers (Witkampers), Pim Bloemenkamp (Be Quick), Ties Oplaat (VV Vorden) en Robert IJdens (De Graafschap) houden de spelregels en hun conditie op peil bij de regionale scheidsrechtersvereniging.

Vandaar dat de SZO dit jaar de focus heeft gericht op de assistent-scheidsrechter. De nieuwe spelregelwijzigingen voor dit seizoen hebben namelijk voornamelijk te maken met buitenspel. 

Helaas bleek het niet mogelijk om deze activiteit te organiseren in de gekozen week, want de beoogde spreker Rogier Honig werd toen onder meer aangesteld bij Villareal tegen Austria Wien. De talentvolle Zutphenaar komt nu op dinsdagavond 15 november in het SZO-clubhuis aan de Damlaan 16 in Eefde een presentatie geven over zijn carrière en ervaringen. Tevens zullen de buitenspelregels worden toegelicht.

Voorafgaand zal er om 19.30 uur op het veld een specifieke assistententraining worden verzorgd door Kevin Weever. De clubassistenten worden hiervoor met nadruk uitgenodigd om ook hun spelregelkennis op dat vlak te verbeteren. De teams waar men wekelijks actief is, hebben hier alleen maar baat bij. Ook andere geïnteresseerden, zoals scheidsrechtercoördinatoren en teammanagers, zijn uiteraard van harte welkom. Het is immers beter om goed geïnformeerd te zijn over het tijdstip van vlaggen en bewust spelen van de bal, dan ongefundeerde kritiek te uiten zonder over voldoende spelregelkennis te beschikken. Vanaf 19.00 uur is de inloop voor de vrijblijvende training (aanvang 19.30 uur) en om 21.00 uur start Rogier Honig met zijn presentatie.


secretaris@szo-zutphen.nl