Gerrit Bruggink (links) gaf Jorik de Greef (10) vrijdagochtend volop uitleg over de Poppy. De jeugdburgemeester van Bronckhorst kende het herdenkingssymbool nog niet: ‘Maar ik vind het wel heel interessant.’ Foto: Luuk Stam
Gerrit Bruggink (links) gaf Jorik de Greef (10) vrijdagochtend volop uitleg over de Poppy. De jeugdburgemeester van Bronckhorst kende het herdenkingssymbool nog niet: ‘Maar ik vind het wel heel interessant.’ Foto: Luuk Stam

Jeugdburgemeester Jorik krijgt herdenkingsklaproos, de Poppy, opgespeld door Gerrit Bruggink

Cultuur Hengelo

BRONCKHORST/HENGELO – Hij is nog maar net jeugdburgemeester, maar op vrijdagochtend 28 oktober stond Hengeloër Jorik de Greef (10) al een bijzonder moment te wachten. Voor het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo kreeg hij een Poppy opgespeld door zijn dorpsgenoot Gerrit Bruggink, in de hoedanigheid van 1st Vice President of The Royal Canadian Legion. De Poppy is in Angelsaksische landen het officiële herdenkingssymbool voor alle militairen uit het Britse gemenebest die zijn gevallen voor de vrijheid. 

Door Luuk Stam

De uitreiking van de Poppy vindt jaarlijks plaats op de laatste vrijdag van oktober. Het is tevens de start van de wereldwijde Poppy-campagne, die loopt tot en met 11 november. Dat is Remembrance Day, de dag dat in 1918 de capitulatie van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. Nog altijd worden er die dag om 11.00 uur in de ochtend op veel plekken in de wereld herdenkingen gehouden.

De Poppy is al sinds 1921 een officieel herdenkingssymbool, in eerste instantie als zijden klaproos, tegenwoordig is het een kunststof bloem. Het symbool ontstond na de Eerste Wereldoorlog vanuit het gedicht In Flanders Fields, dat de Canadese arts, militair en dichter John McCrae tijdens de oorlog in de loopgraven in België schreef. Op een papiertje dat later verfrommeld werd teruggevonden, schreef hij over de onschuldig bloeiende klaprozen in de velden te midden van het oorlogsgeweld en gesneuvelde militairen. 

Meer aandacht
Op de Britse televisie hebben de BBC-presentatoren en politici deze weken allemaal een Poppy op. Nederland behoort niet tot de 54 landen die lid zijn van het Britse gemenebest, maar omdat hier in de Tweede Wereldoorlog wel militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Canada vochten zou er volgens Bruggink ook hier veel meer aandacht voor de Poppy-campagne moeten zijn. ‘Als dank voor hen die hun leven hebben gelaten zo ver van huis voor onze vrijheid’, zo luidt dan ook het motto van de campagne in Nederland.

In de Nederlandse Poppy-campagne speelt Bruggink een belangrijke rol. Hij heeft al jarenlang een enorme interesse in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Al sinds midden jaren zeventig doet hij mee aan evenementen op het gebied van re-enactement. Ook is hij lid van de Royal Canadian Legion Branch 005. De Hengeloër vervult een actieve rol bij plechtigheden op Canadese en geallieerde militaire begraafplaatsen en bij ceremonies waar gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Vanuit die rol zet hij zich ook in om de Poppy in beeld te krijgen op de Nederlandse televisie. “Daar zijn we al tien jaar mee bezig”, vertelt hij. “In gesprekken met televisieprogramma’s, maar ook naar Den Haag toe. Omdat Nederland niet actief heeft meegevochten in de wereldoorlogen, is het niet vanzelfsprekend en krijgen we het voorlopig niet voor elkaar. Dat vinden wij jammer. Wij doen daarom ons best op dit vlak, om in dit geval op gemeentelijk niveau en onder de jeugd de boodschap en het belang van herdenken te verspreiden.”

Jeugd
Was het eerdere jaren vaak de burgemeester die een Poppy kreeg opgespeld, nu is het de jeugdburgemeester. Deels omdat burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst onlangs al een Poppy in kleivorm ontving tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de Canadees John Gordon Kavanagh – jarenlang ‘de onbekende soldaat’ – in Steenderen. “Maar ook om het draagvlak naar de jeugd toe te vergroten”, verklaart Bruggink. “Jorik kan het nu ook promoten binnen zijn school, onder zijn leeftijdsgenoten. Dat is heel belangrijk.”

Voor jeugdburgemeester Jorik is veel van wat Bruggink hem deze vrijdagochtend vertelt helemaal nieuw. “Ik had nog nooit van de Poppy gehoord”, vertelt de Hengelose basisschoolleerling. “Maar ik vind het wel heel interessant.” Bruggink vertelt hem dat het de bedoeling is om een Poppy door te geven of weg te geven. Het idee is dat de klaprozen uiteindelijk door iemand op het graf van een overleden soldaat worden neergelegd. “Maar het allerbelangrijkste: vertel de verhalen, vertel waarom we dit doen.” 

De Poppy is in Angelsaksische landen het officiële herdenkingssymbool voor alle militairen uit het Britse gemenebest die zijn gevallen voor de vrijheid

Op meerdere plekken in de gemeente Bronckhorst is deze weken een Poppy te verkrijgen, onder meer bij Snackbar Hoogstraat in Hengelo. Voor de herdenkingsklaprozen wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengst wordt volledig gebruikt voor de ondersteuning van veteranen, familieleden en nabestaanden en voor educatie van jongeren, bijvoorbeeld door het geven van gastlessen op basisscholen.