Lucas Dolfing, groot favoriet voor het kampioenschap in de E2/3. Foto: Henk Teerink

Lucas Dolfing, groot favoriet voor het kampioenschap in de E2/3. Foto: Henk Teerink

Ontknoping NK enduro komend weekend in Zelhem

Sport Zelhem

83ste KNMV Kampioensrit en 43ste Jan van Beekrit bij jubilerende ZAMC

ZELHEM - De trialspullen van de meer dan geslaagde KNMV-Kampioenstrial op 22-23 oktober j.l. zijn nog niet eens allemaal opgeruimd of de volgende klus staat de jubilerende ZAMC al weer te wachten. En eerlijk gezegd, het is méér dan zomaar een klus. Het organiseren van een enduro is een megaklus en die van de 2-daagse Kampioensrit helemaal. En dat al voor het 43ste jaar. Maar er staat komend weekend veel op het spel: de beslissing in het Nederlands Kampioenschap.

De ervaren ZAMC heeft een route van 70 kilometer uitgezet in het Zelhemse buitengebied, met op vrijdag 3 en op zaterdag 4 november zeer uitdagende proeven. Bijna 200 medewerkers zullen namens de organisatie alles in goede banen gaan leiden. Hieronder is de KNMV met 27 gespecialiseerde vakmensen en de EHBO met een twintigtal mensen om te zorgen dat er ‘een pleister geplakt’ kan worden. Verder zijn alle loon- en grondverzet bedrijven uit Zelhem en de directe omgeving present om wegen en landerijen schoon te vegen tijdens het evenement en te egaliseren en in te zaaien na het evenement. 

ZAMC 50 jaar
Het jubileumjaar van de ZAMC zit er dan wel bijna op, de KNMV Kampioensrit moet nog wel even georganiseerd worden. Dat dit niet zomaar een wedstrijd is, is wel algemeen bekend, maar de ZAMC probeert er altijd nog iets aan toe te voegen. Dit keer wordt extra veel aandacht geschonken aan het randgebeuren, Het begint allemaal op donderdag 3 november. Dan is er van 9 tot 17 uur de machinekeuring in de speciaal gebouwde feesttent. Iedereen kan daarbij aanwezig te zijn. De rijders gaan tevens deze dag gebruiken om de proeven te bekijken. Met name de vier crossproeven hebben hun speciale aandacht.
De dag wordt afgesloten met een officiële receptie (voor genodigden) om te toosten op het 50-jarig bestaan van de club, maar ook om de vele grondeigenaren te bedanken voor hun onmisbare medewerking.

Start
Op vrijdag en zaterdag wordt al om 08.00 uur vanaf het startpodium bij de ZAMC aan de Korenweg gestart. Beide dagen zal iedereen, zowel de organisatie als de deelnemers messcherp moeten zijn om een goede prestatie neer te zetten. De vrijdag met drie ronden van 65 kilometer wordt afgesloten met de huldiging van de Cross Country kampioenen (een variant op de endurosport met voornamelijk dezelfde deelnemers). Op zaterdag is de finaledag met na afloop de huldigingen van de Kampioensrit alsmede van het Nederlands kampioenschap. Het weekend wordt afgesloten met de traditionele Kampioens-enduro-feestavond.

Bijzondere accenten
De route van 70 kilometer wordt dit jaar in omgekeerde richting gereden, waardoor hij geheel nieuw lijkt. Na de start gaat het direct naar de eerste crossproef, de veelbesproken Spektakelproef aan de Brunsveldweg, beter bekend als de proef op het land van Hendrik Jan Lovink. De parcoursbouwers hebben veel energie in deze proef gestopt om hem ditmaal nog spectaculairder te maken. Vooral op de tweede dag zullen de rijders te maken krijgen met best diepe sporen, zodat het een barre proef wordt.
Vervolgens gaat het richting het Halmac crosscircuit de Kappenbulten. Hier wordt eerste dag (vrijdag) geen crossproef gereden, wel is er een tijdcontrole in het Halmac rennerskwartier gevestigd. Op zaterdag wordt er wel gereden op het circuit en vooral ernaast. Ruim vijf kilometer genieten op het roemruchte circuit. Daarna gaat het via een aantal interessante kilometers, onder meer via de waterplas op Camping de Betteld richting ‘t Zand. Hier is een fantastische crossproef uitgezet van bijna elf kilometer lengte.
Als deze derde hindernis genomen is gaat het richting start/finish, maar eerst moet natuurlijk nog de unieke crossproef ‘de Langenberg’ gereden worden. Deze proef had al het predicaat ‘trialproef’, omdat er immers delen van het Trial-GP parcours in zijn opgenomen, maar dit keer gaat de organisatie een flinke stap verder. De aangrenzende Oude Esweg is aan deze crossproef toegevoegd. Er is hard gewerkt om hier een aantal trialachtige hindernissen in te bouwen, en verder is ook de beroemde trialarena direct naast het ZAMC clubgebouw opgenomen. Hier is ook de start en finish van deze vierde crossproef. Hier wordt de technische rijder beloond voor zijn of haar stuurmanskunst en wie durft hier echt hard te rijden... Een geweldige enduroproef, waarbij elk foutje genadeloos wordt afgestraft.
Om het publiek optimaal te informeren staan hier de bekende sportcommentatoren Diederick de Vries en Wim Knöps de wedstrijden live te verslaan. Dit is absoluut de beste plek voor het publiek. Topsport, wedstrijd commentaar, muziek én catering, alles komt hier samen.

Kanshebbers
Er verschijnen 350 deelnemers aan de start. De Achterhoek is van oudsher een enduro bolwerk, dus staan veel bekende gezichten uit de gemeente Bronckhorst aan de start. De bekendste plaatsgenoot is natuurlijk Jan Willem Arends in de klasse E1. Altijd betrouwbaar en goed voor een solide uitslag. Bas Klein Haneveld maakt kans in de E2/3 klasse. Deze twee inters kennen het Zelhemse zand op hun duimpje en willen ongetwijfeld hoog scoren. In de klasse N1 is de Zelhemmer Juell Peeters natuurlijk gebrand op (wederom) een topklassering, terwijl Sven Holtman, nota bene letterlijk in zijn achtertuin, zich haast wel ‘verplicht’ moet voelen om goed te scoren. In de N3 klassen zullen Nico Freriks en Chiel Heusinkveld er alles aan doen met een mooie uitslag thuis te komen.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op het enduro rennerskwartier aan de Korenweg. De toegang is gratis. Verdere info op de website.


www.zamc.nl

Jan Willem Arend (Hengelo), altijd vooraan bij de uitslagen in klasse E1. Foto: Henk Teerink