Tante Rikie treedt op tijdens Mega Piraten Festijn in GelreDome. Foto: De Feestfabriek
Tante Rikie treedt op tijdens Mega Piraten Festijn in GelreDome. Foto: De Feestfabriek

Tante Rikie neemt afscheid tijdens Mega Piraten Festijn in GelreDome

Muziek Hengelo

ARNHEM/HENGELO (GLD) – Tante Rikie, de directrice en festivalmascotte van de Zwarte Cross neemt op zaterdag 17 december afscheid van het publiek. Niet op de Zwarte Cross, maar tijdens het Mega Piraten Festijn in het GelreDome. Samen met Frans Bauer vertolkt ze daar de hit ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Het Mega Piraten Festijn in het GelreDome vormt weer de afsluiting van het Mega Piraten Festijn-jaar.

“Een onbeschrijflijke eer dat ze bij ons afscheid neemt”, zegt Leon Lukassen namens het Mega Piraten Festijn. “Als zo’n icoon bij je op het feest wil staan, grijp je dat natuurlijk met beide handen aan.” Hij heeft zelf alles in beweging gebracht. “Ik zag op de socials iets voorbij komen over de single van Tante Rikie en Frans Bauer. Ik heb Ronnie Degen van de Zwarte Cross daarna meteen een berichtje gestuurd. Dat het geweldig zou zijn om Tante Rikie er ook in het GelreDome bij te hebben. We zitten in Arnhem dichtbij de Achterhoek, de thuisbasis van Tante Rikie. Ik weet dat ze piratenmuziek echt heel leuk vindt, sterker nog, ze was al meerdere keren te gast bij andere Mega Piraten Festijnen.” 

2022 markeerde voor de Zwarte Cross het afscheid van Tante Rikie. Nog één keer werd ze op het schild geheven als festivaldirectrice/mascotte. In de aanloop naar het festival verscheen de single: ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ met Tante Rikie, Frans Bauer en de mannen van Jovink. Jarenlang trad Tante Rikie tijdens de concerten van Jovink op met dit nummer, maar het was nog nooit opgenomen. Zij werd om dit te realiseren onder valse voorwendselen naar de studio gelokt. Het leidde tot een rockversie van ‘Hoofd, schouders, knie en teen’; het lijflied van Tante Rikie. Met Frans Bauer en de mannen van Jovink. 

Of het écht het allerlaatste publieke optreden van Tante Rikie wordt, weet Degen niet. “Ze is dit jaar nog festivaldirectrice. Na het Mega Piraten Festijn in het GelreDome telt het jaar nog ongeveer twee weken. We sluiten dus wel wat af, maar dat er never nooit niet meer iets gebeurt, dat ga ik hier niet beloven. Maar in principe is dit haar laatste optreden. Een nieuwe mascotte van de Zwarte Cross komt er ook niet. Tante Rikie is onvervangbaar. We gaan uit van het Noord-Koreaanse model: ook als ze er niet meer is, blijft ze onze baas!” 


megapiratenfestijn.nl