Louise Runia en Riekie Wolsink zijn in het zonnetje gezet omdat ze al 25 jaar zich inzetten voor de stichting VPTZ Zelhem en Halle. Foto: Mirjam Rensink

Louise Runia en Riekie Wolsink zijn in het zonnetje gezet omdat ze al 25 jaar zich inzetten voor de stichting VPTZ Zelhem en Halle. Foto: Mirjam Rensink

VPTZ Zelhem en Halle bestaat 25 jaar

ZELHEM – De Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminal Zorg (VPTZ) Zelhem en Halle bestaat 25 jaar. Bij dit bijzondere jubileum werd stilgestaan tijdens een feestelijke middag in Jaimy’s in Zelhem. Vrijwilliger van het eerste uur, Riekie Wolsink en coördinator Louise Runia werden daar in het zonnetje gezet.

Door Mirjam Rensink

"De stichting VPTZ Zelhem en Halle werd opgericht door de stichting Welzijn Ouderen Zelhem. We willen met onze vrijwilligers mensen ondersteunen die te maken hebben met een familielid of bekende die in zijn laatste levensfase zit", vertelt Louise Runia. "We zijn er voor de patiënt thuis, dag en nacht zodat de familie even kan rusten of andere dingen doen. We begonnen 25 jaar geleden met bijeenkomsten waarin een huisarts, een dominee en een wijkverpleegkundige kwamen vertellen over wat de zorg voor een terminale patiënt inhoudt. Dat gebeurde toen nog in het restaurant van de ‘oude’ Zonnekamp. Tegenwoordig krijgen onze vrijwilligers trainingen vanuit een landelijk centrum en is alles veel professioneler geworden. Maar het werk is natuurlijk hetzelfde gebleven: er zijn, de mens zien en bij hem of haar blijven zodat iemand kan sterven in zijn vertrouwde omgeving."

Riekie Wolsink is al vanaf het begin vrijwilliger bij de stichting VPTZ en heeft alle trainingen gevolgd die de afgelopen 25 jaar zijn gegeven. Haar collega’s roemen haar trouw, haar behulpzaamheid en haar attentheid. "Riekie is een nuchtere, duidelijke vrouw met onverwachte humor", zegt Louise Runia. "Ik heb enorme bewondering voor haar inzet, al 25 jaar waakt ze al bij mensen. En dan is ze vaak de hele nacht wakker, dat is nogal wat. Riekie is voor zoveel mensen en hun families in Zelhem en Halle belangrijk geweest, ze heeft zoveel mensen bijgestaan in de soms lange nachten, in het laatste stukje van iemands leven."

Ria Bömer, penningsmeester van de stichting VPTZ, roemt op haar beurt de inzet die Louise Runia al vijfentwintig jaar doet. "Samen met Annet Huysmans is Louise in 1997 vrijwilligers gaan zoeken om dit belangrijke werk te gaan doen. Louise is onder meer een kei in het generen van extra inkomsten. Zo wint ze met een team een pub quiz van de Lionsclub en krijgt ze de opbrengst van de 11de challenge van AeroFitt. Behalve deze geweldige prestaties zorgt Louise er al vijfentwintig jaar voor dat er bij een hulpvraag de juiste vrijwilliger wordt gevonden. Ze staat altijd voor iedereen klaar. Bij ons vijftienjarig jubileum zeiden we al: Louise is VPTZ Zelhem en Halle en nu tien jaar later kunnen we dat nog steeds zeggen. Drie jaar geleden kreeg Louise, heel terecht, hiervoor een koninklijke onderscheiding."