Kinderen helpen de molenaar met het kruien van de molen op de wind. Foto: Hélène Pellegrini
Kinderen helpen de molenaar met het kruien van de molen op de wind. Foto: Hélène Pellegrini

Kleuters kijken in en rond de Coops Molen

ZELHEM - Dinsdag 14 juni kwamen er maar liefst veertien kleuters van groep 2 van de Christelijke Daltonschool De Meene uit Zelhem een bezoek brengen aan de Coops Molen en zijn molenaar.

Door Hélène Pellegrini

Na een mooie wandeltocht van school naar molen, werden ze hartelijk welkom geheten met een glaasje drinken en een door de molenaar speciaal voor hen gebakken plakje Coops Cruydt Coeck. Nadat er van al dat lekkers was gesmuld, kon de rondleiding beginnen. 

De wieken werden onder grote belangstelling opgezeild, er werd geholpen met het kruien van de molen op de wind, een zak met graan werd gezamenlijk naar boven gehesen en op de steenzolder werd vervolgens uitleg gegeven over hoe de maalstenen het graan tot meel malen en hoe het meel uiteindelijk via meelpijp en meelbak in de meelzak beland.

Na een gezellige lunch met limonade op het grasveld bij de molen werden wat laatste vragen gesteld, werd er nog lekker gespeeld en werden wat allerlaatste foto’s bij de molen gemaakt. 

De molenaar werd tot slot verrast met een bundel prachtige molentekeningen door de kinderen gemaakt waar hij uiteraard reuze blij mee is en die zeker een mooi plekje bij de molen zullen krijgen.
De dag bij de molen eindigde met een lekker ijsje voor alle kleine gasten en meel voor de juf om later nog pannenkoeken mee te bakken in de klas.

De kinderen waren razend enthousiast. Op de vraag wie er later misschien wel molenaar wilde worden gingen er in elk geval heel veel enthousiaste vingertjes de lucht in. Hoe dat afloopt, daar is de molenaar wel benieuwd naar. “Lieve juf en kinderen, we vonden het geweldig leuk dat jullie er waren en hopelijk zien we jullie weer snel bij de Coops Molen!”, besluit hij.


coopsmolen.nl