Kunstenaar en ervaren portrettist Liesbeth Romeijn komt tijdens Vive la France met live action painting. Foto: Stichting Vive la France
Kunstenaar en ervaren portrettist Liesbeth Romeijn komt tijdens Vive la France met live action painting. Foto: Stichting Vive la France

Live action painting op Vive la France

HUMMELO - De tweedaagse brocante- en kunstfair Vive la France beleeft op zaterdag 9 en zondag 10 juli de achtste editie en is van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Het ’Montmartre van de Achterhoek’ komt dit jaar tijdens Vive la France nog meer tot leven met live action painting. Ter plekke portretteert kunstenaar Liesbeth Romeijn in vier uur muzikanten op groot doek.

De organisatie benaderde Romeijn (61) al eerder met het verzoek op het kunstplein rond de Dorpskerk live te schilderen. "Ik had voor de editie van 2019 alles gereed om op beide dagen ter plekke zo’n groot schilderij te maken maar werd toen ziek", vertelt Romeijn. "Daarna viel het evenement door corona twee keer uit. Nu komt het er wel van en dat is hartstikke spannend."

Geen stress
Op beide dagen schildert ze in zo’n vier uur tijd een portret van muzikanten. Het duo Jolie Coeur (met accordeon en staande bas) en Xandra Storm (met haar orgeltje) zijn daarvoor de modellen. Dat mensen kunnen meekijken en het tot stand komen van zo’n werk meemaken is voor haar geen probleem. "Daar raak ik niet van in de stress. Als ik portretten maak, is de ene helft van mijn hersenen met schilderen bezig en de andere helft met communiceren."

Ervaring heeft ze de afgelopen dik dertig jaar wel opgedaan. "Het kan altijd gebeuren dat je een mindere dag hebt maar op die ervaring kan ik altijd op terugvallen", weet ze. De Hengelose vertelt over haar vorige woonplaats Vreeland, waar ze 75 portretten van dorpsbewoners maakte in het jaar dat het dorp 750 jaar bestond. "Totaal verschillende mensen van allerlei leeftijden. Ik kreeg het net niet af, op de expositie heb ik de laatste paar portretten live geschilderd."

Haar opleiding volgde ze op de klassieke Wackers Academie in Amsterdam waar tekenen, waarnemen en materiaalkennis de basis vormden. Ze ontwikkelde zich tot portrettist. Naast werk in opdracht maakt ze vrij werk en grafiek.

Tóch uit Frankrijk: Malène et Michel
Het muzikale duo Malène et Michel is dit jaar toch te gast op Vive la France. Malène Lamarque en Michel Refutin komen uit de buurt van Parijs en brengen de gogette, muziek uit 19de-eeuws Frankrijk, weer tot leven. "Ze waren in 2019 op Vive la France en dat was een groot succes", vertelt Frans Jansen van de Vive la France-organisatie. "We hadden ze gevraagd om dit jaar weer naar Hummelo te komen maar dat lukte niet omdat ze al een andere afspraak hadden. Nu belden ze onlangs op en vertelden dat ze tóch kwamen. Ze hadden het hier zo leuk gevonden dat ze de andere afspraak hebben afgezegd. Dat vind ik toch wel bijzonder."

De brocante-markt, muziek, theater en ander entertainment én de streekmarkt trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar Hummelo. De horeca completeert met terrassen en Vive la France-aanbiedingen de Franse sfeer. Meer informatie en tickets via de website.


liesbethromeijn.nl

vive-la-france.nl