Open Zaterdagen St Joriskerk

Open Zaterdagen St Joriskerk

DREMPT - Na de grote coronapauze is het eindelijk weer mogelijk: de traditionele Open Zaterdagen in de maanden juli en augustus. Het programma voor juli is klaar. De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. De St Joriskerk staat aan de Kerkstraat 1 in Voor-Drempt.

De ouwenoude St Joriskerk is vooral bekend worden door zijn wandkleden, de tien wandtapijten van kunstenares Gunhild Kristensen. Deze zijn in 1964 opgehangen om de akoestiek te verbeteren. In een paar maanden tijd werden ze geknoopt door zo'n 120 mannen, vrouwen en kinderen uit Drempt.

Zaterdag 2 juli
Bezichtiging kerk en orgelbespeling door Wiert van den Bos. Een eeuwenoude kerk verdient een eeuwenoud orgel. En ook dat is het geval. De kast van het orgel dateert uit 1777. Het pijpwerk is in ieder geval van vóór 1650, zo kwam men tot die conclusie, gebaseerd op grondig onderzoek. Het is geen groot orgel, slechts tien registers en een verkort pedaal, dat wil zeggen korte toetsen in het pedaal en aangehangen aan het eerste klavier.
Zaterdag 9 juli
Bezichtiging kerk en glasobjecten van Anke Wiermans. Sinds enkele jaren is Anke besmet met het ‘glasvirus’. Inmiddels besteed ze heel veel tijd aan een techniek in de glaskunst: glasfusen ofwel glas versmelten. Hier ligt echt haar passie binnen de glaskunst. Sieraden, schalen, glasobjecten die zij met veel liefde en plezier maakt, zowel vrij werk als in opdracht.
Zaterdag 16 juli
Bezichtiging kerk en schilderijen van Julia de Bont-Joosen. Ze werkt met olieverf en acrylverf, aanvankelijk realistisch en figuratief, maar ook abstract. Ze werkt bij voorkeur met thema’s en tijdens de open zaterdag in de St. Joriskerk exposeert ze het thema ‘landschap van realiteit tot abstractie’.
Zaterdag 23 juli
Bezichtiging kerk en Astrid Bulsink met digitaal beeld en bewerking. Astrid Bulsink (1965) is sinds haar dertiende actief in de fotografie, zowel wat betreft foto’s maken als zwart/wit foto’s afdrukken in een donkere kamer. Bij het fotograferen zelf, en ook tijdens het afdrukken, werd zowel model als beeld gemanipuleerd. Afdrukken van foto’s door middel van blauwdruk of een eigen ets-techniek en/of inkleuren van het resultaat.
Zaterdag 30 juli
Bezichtiging kerk en schilderijen van Marion van Veelen-Bouw en Hans Bouw. Hans en Marion Bouw zijn allebei amateurschilders. Hans woont nu in een verpleeghuis in Zevenaar, nadat hij op negentienjarige leeftijd een hersenvliesontsteking heeft gehad en nu de laatste jaren niet meer alleen thuis kan wonen. Hij schildert onder begeleiding van kunstenares Mirjam Groothedde. Marion, zijn zus, woont in Dieren. Zij heeft jaren geleden les gehad in de beginselen van aquarel en acryl.

Elke zaterdag is Garri Jansen aanwezig met de verkoop van zelfgemaakte kaarten waarvan de opbrengst in zijn geheel naar het Rode Kruis gaat.


stjoriskerkdrempt.nl