Beheerder van de AED in Achter-Drempt mevrouw Diana Bremer. Foto: Stichting AED Bronckhorst
Beheerder van de AED in Achter-Drempt mevrouw Diana Bremer. Foto: Stichting AED Bronckhorst

Stichting AED Bronckhorst vervangt AED’s

DREMPT/KEPPEL - Een succesvolle reanimatie staat of valt bij snel ingrijpen door mensen die weten hoe te handelen. De beschikbaarheid van 24/7 bereikbare én betrouwbare Automatische Externe Defibrillators (AED’s) speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom in Stichting AED Bronckhorst dit jaar begonnen om apparaten te vervanging voor nieuwe.

In 2008 heeft de gemeente Bronckhorst Stichting AED Bronckhorst in het leven geroepen. In alle dorpskernen van de gemeente kwam een AED te hangen, zodat er een dekkend netwerk ontstond. Het gebruik van de AED’s kan natuurlijk alleen maar werken als er voldoende mensen/vrijwilligers zijn die de AED’s kunnen bedienen. Daarom hebben een aantal instanties, zoals EHBO-verenigingen en dorpsbelangenorganisaties ervoor gezorgd dat er ook cursussen worden gegeven over het gebruik van de AED. Inmiddels heeft de gemeente zich teruggetrokken uit het beheer van de AED’s.

Nu, in 2022, zijn een aantal van de AED's aan vervanging toe en heeft stichting ervoor gekozen om zoveel mogelijk dezelfde soort AED te gaan gebruiken. In geval van nood is het voor een vrijwilliger makkelijk om te werken met een AED waarmee ze ook getraind hebben. Natuurlijk werkt iedere AED in principe hetzelfde, maar er zijn veel fabrikanten die een AED op de markt brengen en die zijn allemaal net iets anders.

De stichting heeft een begin kunnen maken in Drempt en Keppel. Dankzij Hans Huntelaar als tussenpersoon hangen er nu drie nieuwe AED's: in Laag-Keppel en Voor-Drempt en sinds kort ook in Achter-Drempt. Op de foto staat de beheerder van de AED in Achter-Drempt mevrouw Diana Bremer, die de nieuwe AED ophangt. De financiële ondersteuning komt van de Stichting Kruiswerk Hummelo, Voor- en Achter Drempt. De EHBO-vereniging in Drempt zal in het najaar een reanimatie cursus verzorgen met het gebruik van deze AED.