Het Oost-Nederlands Kamerkoor. Foto: Freek Migchelbrink

Het Oost-Nederlands Kamerkoor. Foto: Freek Migchelbrink

Oost-Nederlands Kamerkoor zingt Vespers Rachmaninov

Muziek

HENGELO – “Een veeleisend stuk”, verzucht voorzitter Petra Frölich van het Oost-Nederlands Kamerkoor. “Maar ook een indrukwekkend stuk. Soms klinkt het als een gebed, soms als een Kozakkenkoor.” Het gerenommeerde koor brengt op zaterdag 9 april de beroemde Vespers van de Russische componist Sergej Rachmaninov in de Hengelose Remigiuskerk onder leiding van dirigent Rob Vermeulen. Het concert begint om 20.00 uur.

Rachmaninov schreef de Vespers ruim honderd jaar geleden, in 1915, toen de traditionele Russische muziek opbloeide. De Vespers werden wereldberoemd, en gelden als hoogtepunt van de a capella muziek. Het stuk heet eigenlijk Nachtwake en bestaat uit drie gebedstijden uit de Russisch-Orthodoxe Kerk. 

Petra Frölich: “Rachmaninov baseerde zich op traditionele en religieuze melodieën. Heel bijzonder: hij gebruikte de tegenstem-polyfonie, die we in de westerse muziek eigenlijk niet kennen.”

Het is een virtuoos, aangrijpend muziekstuk. Petra Frölich: “Het is zó mooi, troostend en melancholiek. Het stuk omarmt je. Maar het is voor ons als zangers ook erg zwaar en intensief. Je kunt geen moment verslappen, het vergt concentratie en uithoudingsvermogen.”

Het Oost-Nederlands Kamerkoor kan de uitdaging van de Vespers prima aan. Ze hebben dit prachtige koorwerk al vaker uitgevoerd, altijd met groot succes. “Mensen zijn dol op die Russische muziek, met die zware, donkere bassen. En dat Russisch klinkt zo prachtig. Mensen zeggen altijd dat ze worden meegevoerd door de Vespers.”

Het ONK heeft de corona-tijd goed doorstaan. Frölich: “Er is niemand afgehaakt! Ondanks het geïmproviseerde repeteren, meestal via Zoom. Al onze 35 zangers zijn er nog, en ze staan te trappelen om weer live te mogen zingen. Dat is echt het allermooiste.”

Kaartjes kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via de website en aan de deur.


www.vriendenvande hengeloseremigiuskerk.nl

Sergej Rachmaninov (1873 - 1943), componist van de indringende en ontroerende Vespers. Foto: Warnerclassics.com