De Langenberg met rechts Ezelstal De Edelingen worden onderdeel van de energietuin. Foto: Liesbeth Spaansen
De Langenberg met rechts Ezelstal De Edelingen worden onderdeel van de energietuin. Foto: Liesbeth Spaansen

Plannen Energietuin de Langenberg krijgen vorm

BRONCKHORST/ZELHEM – De Langenberg is geschikt om energie op te wekken, laat wethouder Paul Hofman tijdens de digitale persbijeenkomst op dinsdag 23 november weten. “We hebben ervoor gekozen om daar echt een combinatie te maken tussen recreatie, natuur en energieopwekking met het concept van de Energietuin.”

Door Liesbeth Spaansen

De intentieovereenkomst is getekend. Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, Zelhemse Auto- en Motorclub (ZAMC), de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en de gemeente Bronckhorst. Het concept energietuin is ontwikkeld door onder andere de natuur- en milieufederaties in Nederland. “Het laat zien dat energie opwekken niet een landschap van glas hoeft op te leveren, maar juist een landschap die je ook kunt gebruiken. Waar je kunt recreëren, waar de buurt bij betrokken is en waar ook natuur kan floreren”, legt de wethouder uit.

De Langenberg moet samen met de buurt een hele mooie plek worden in Bronckhorst. “Maar eigenlijk ook in Nederland, want het is een van de weinige plekken in Nederland waar zo'n energietuin ook echt tot ontwikkeling komt”, is wethouder Hofman trots. “Inspiratie voor de energietuinen landelijk is dan weer ons park in Hengelo, dus zo zie je dat het cirkeltje weer helemaal rond is, want Hengelo was ooit de inspiratie voor de natuur- en milieufederaties.”

De energietuin in Zelhem wordt gesitueerd rondom boerderij de Ezelstal, waar al activiteiten zijn van de Zelhemse Auto- en Motorclub, de energiecorporatie en waar veelvuldig wordt gewandeld. Tijdens de eerder gehouden energierally’s werd de voormalige stortplaats vaker genoemd om er ook zonne-energie op te wekken, maar met versterking van de natuur en de recreatie die er al is.

Op het hele terrein van de voormalige stortplaats wordt gezocht naar de goede plekken voor zonnepanelen. "Maar misschien ook een klein boerderijmolentje erbij als dat passend is. Met die opbrengst kan de energietuin verder mooier gemaakt worden.” Gedacht wordt aan een informatiepunt over energie. "We zoeken daar echt naar een winwin-situatie, zodat zowel de buurt profiteert, de recreatieondernemers en de sportondernemers, en dat er ook nog energie wordt opgewekt voor Zelhem.”

De drie zonneparkplannen die het jeugdparlement van afgelopen jaar maakte, passen heel mooi in dit concept. “Juist het kinderparlement liet zien dat je in een zonnepark ook andere dingen kunt doen, dat het niet alleen maar zonnepanelen zijn met een hek eromheen, maar dat het juist een plek is waar je lekker kunt spelen en sporten.”

Voor dit plan wordt de tijd genomen en ook het nieuwe jeugdparlement wordt erbij betrokken. “We willen weer een nieuw voorbeeld stellen in Nederland. We willen Bronckhorst twee keer mooier maken en tegelijkertijd ook een antwoord hebben op de grote opgaven die er liggen zoals de energietransitie.”

Wethouder Hofman benoemt de discussies over zonnevelden op landbouwgronden. “Dubbel gebruik is heel erg belangrijk. Er wordt vaak gekozen voor enkelvoudig energietransitie, alleen maar zonneweides, en je ziet ook dat daar heel veel kritiek op komt. Vanuit de agrarische hoek, maar ook vanuit natuur- en milieufederaties, recreatie en toerisme. Het is niet aantrekkelijk om hele grote zonnevelden te hebben. Wij hebben steeds gekozen voor kleinschaligheid en het combineren van functies en willen dat in de praktijk gaan brengen. De Langenberg leent zich daar uitstekend voor.”