Houtsnijder Henk Schoemaker (1931-2006) aan het werk. Foto uit archief Dhr. Schipper, Zelhem

Houtsnijder Henk Schoemaker (1931-2006) aan het werk. Foto uit archief Dhr. Schipper, Zelhem

Nieuwe Um Zellem is uit

ZELHEM - Het openingsartikel is deze keer gewijd aan de Zelhemse jongens die meer dan twee eeuwen geleden dienden in het Franse leger. Het was in de tijd dat keizer Napoleon ons land had ingelijfd bij Frankrijk en hij veel soldaten nodig had voor zijn veldtochten. Het gaat in totaal om 21 jongens uit Zelhem, van hen zouden er twaalf hun geboortegrond nooit meer terugzien. Ze vonden een anoniem graf ver van huis, tot in Rusland en Spanje aan toe. Ook na meer dan 200 jaar blijven het bijzondere en aangrijpende verhalen.

De overname van mengvoederbedrijf De Hoop door de internationale veevoedergigant For Farmers was voor Bas Andeweg aanleiding om de historie van dit oer-Zelhemse bedrijf nog eens uit te pluizen. Het was Gerrit Jan Buunk die eind 19de eeuw in de Wittebrink begon met een combinatie van bakkerij, kruidenierswinkel en café. Al snel begint hij zijn eigen meel te malen en daarmee is de basis gelegd voor de latere maalderij van veevoeders. Naar aanleiding van een uitspraak van zijn vrouw Bernarda Bluemink, ‘laten wij maar hopen op Gods zegen’, zou de maalderij De Hoop gaan heten.

Zoals inmiddels traditie is geworden is er in het laatste nummer van een jaargang speciale aandacht voor verhalen in de streektaal. In deze editie staan bijdragen van Jan en Gerdien Saalmink, Gert Overbeek en Gait de Strieker. Passend bij de tijd van het jaar is ook het verhaal Ollejaorsaovend van G.J. Klokman opgenomen. Het geeft een aardig inkijkje in hoe oud en nieuw pakweg honderd jaar geleden werd gevierd. Sommige tradities hebben de tijd met glans doorstaan, zo blijkt.

Klokman is een van de kunstenaars van de eerste generatie waaraan in nr. 6 van Um Zellem ruim aandacht is besteed. In deze Um Zellem staan de tweede generatie kunstenaars in de schijnwerpers die zich door Zelhem en omgeving lieten inspireren. Het gaat dan met name om de schilders Jan Abbink, Henk Abbink, Evert Bellert, Frans Storm, de fotograaf Fred Hazelhoff, schilder/schrijver Henk Ooijman en houtsnijder Henk Schoemaker.

Verder wordt aandacht besteedt aan het educatie-aanbod dat Museum Smedekinck te bieden heeft, met name voor de schooljeugd. Dat gaat van sokken stoppen en spinnen tot het schrijven met griffel en lei. Niet alleen kijken dus naar oude spullen, in Museum Smedekinck is echt wat te beleven. De rubriek Toen en nu duikt tenslotte het buitengebied van Zelhem in, en dan met name het Vildersveen. Wat ooit een uitgebreid moerasgebied was, is anno 2021 een keurig onderhouden plas. Wel met de grootste populatie boomkikkers in ons land.
Um Zellem is vanaf 3 december te koop bij de Read Shop en bij Museum Smedekinck, beide in Zelhem.