Theatermakers doorbreken taboes over liefde en seks

Première voorstelling ‘Ik wil jou!’

DOETINCHEM - Met de première van ‘Ik wil jou’ staat woensdag 9 juni voor het eerst in ruim vijf maanden weer een theatervoorstelling op de planken van Amphion Cultuurbedrijf. Theatermakers Jos Spijkers en Zwaan Stam gaan in deze vrolijke en confronterende voorstelling over seks en liefde en hun eigen relatie geen enkel taboe uit de weg. Spijkers vertelt: “In de voorstelling maken we onderwerpen bespreekbaar die in een gewoon gesprek misschien een beetje gênant zijn.”

In een cultuur waarin het vooral draait om jonge perfecte lichamen en strakke lijven, is het volgens Spijkers en Stam tijd voor een voorstelling die seks toegankelijker en gewoner maakt. “Als je ouder wordt geniet je dan minder van seks? We hebben het over onderwerpen waar je het zelfs binnen je relatie niet makkelijk over hebt. We bevragen elkaar, ongegeneerd”, legt Spijkers uit. Een beetje ongemakkelijk wordt het soms wel maar daardoor ook spannend. Zeker omdat we het direct delen met de hele zaal.

‘Ik wil jou!’ is gebaseerd op de persoonlijke liefdesrelatie van de twee theatermakers. “Het is gebaseerd op ons eigen leven, maar het is ook heel universeel. Het is een voorstelling waar je met je partner naderhand over doorpraat, elkaar dezelfde vragen stelt. We maken voelbaar wat er speelt tussen mannen en vrouwen en ja, soms raakt dat aan pijnlijke dingen. Door een relativerende dosis humor en gezongen intermezzo’s wordt de voorstelling nooit zwaar. Spijkers: “Het mooie aan theater is dat het vele verhalen tegelijkertijd vertelt. Ons persoonlijk verhaal maar ook hoe we ons allemaal verhouden tot seks en relaties, tot onze leeftijd en tot elkaar. Uiteindelijk gaat de voorstelling meer over eerlijk en jezelf durven zijn dan over seks, en is het een grote ode aan de liefde.”

Voorstellingen
Spijkers en Stam speelden de muzikale voorstelling de afgelopen maanden al voor een publiek van twee personen in de eigen huiskamer, vanaf woensdag brengen ze het theaterstuk naar publiek in de theaterzaal. Vooralsnog staan voorstellingen gepland op 9, 16 en 23 juni in de Gruitpoortzaal aan Hofstraat 2. Daarna speelt ‘Ik wil jou’ op nog te selecteren avonden. De entree bedraagt 10 euro. Tickets zijn te bestellen via amphion.nl.

Over Jos Spijkers en Zwaan Stam
Jos Spijkers maakt theatrale documentaires vanuit stichting ’t Zwerk in samenwerking met Amphion Cultuurbedrijf. Zo geeft hij een gezicht en stem aan mensen. Voorstellingen die je aan het denken zetten en betrokken maken. Theater dat zich midden in de samenleving plaatst en tot de verbeelding spreekt.

Zwaan Stam speelt piano, zingt en werkt in het theater als docent en uitvoerend kunstenaar. Bij haar begint het altijd met muziek en met mensen en de verbinding daartussen. Het gaat voor haar altijd over het onderzoek naar wie je bent en wat je te vertellen hebt.