Afbeelding

Vaak wonderlijke combinaties in boek DubbelVerbeeld

Vervolg van de voorpagina

HALLE HEIDE - Door de coronapandemie vallen gebruikelijke activiteiten voor veel mensen weg. Andere komen er voor in de plaats. Ab Wisselink uit Halle-Heide maakte een bijzonder kijk- en leesboek met foto’s en gedichten.

Natuurfotografie is al tientallen jaren de voornaamste hobby van Ab Wisselink. Hij legt met zijn camera veel dieren, planten en landschappen vast. Naast het fotograferen is hij ook in praktische zin bezig met de natuur. Zo ringt hij kerkuilen en monitort voor Staatsbosbeheer de boomkikkerpopulatie in een deel van de Achterhoek. Het behouden van de diversiteit in de natuur is daarbij voor Ab het belangrijkste motief. Een deel van zijn foto’s is op zijn website te vinden, en bijvoorbeeld ook op www.waarneming.nl.

Ab Wisselink fotografeert in eerste instantie om de natuur vast te leggen en weer te geven. In het afgelopen Coronajaar zocht hij naar mogelijkheden om in de nabewerking van zijn foto’s op een natuurlijke manier iets toevoegen aan de oorspronkelijke beelden. Digitale cameratechnieken bieden daarvoor veel mogelijkheden, zoals de techniek van dubbele belichting, waarbij twee opnames worden samengevoegd tot één nieuw beeld. Bij het experimenteren met deze techniek kreeg Ab zoveel verassende nieuwe beelden, dat hij besloot er een boek van te maken. Op de foto’s in het boek DubbelVerbeeld staan vaak wonderlijke combinaties. Zo zie je bijvoorbeeld een kerkuil tussen madeliefjes, een reusachtig insect op het strand en een doorzichtige zwaan in een sneeuwlandschap. Beelden die bij de kijker verbazing en verwondering oproepen.

Om de verwondering bij de lezer van het boek te vergroten schreef Ab bij elk van de 46 beelden in het boek twee gedichten, een haiku en een limerick. De haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, waarin de connectie met de natuur centraal staat. Bij het schrijven van een limerick hoort een strak metrum en een vast rijmschema. In de eerste regel wordt meestal een persoon of een dier geïntroduceerd en een plaatnaam.

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven. Meer informatie en bestellingen via wisselink.ab@gmail.com.

Ab Wisselink. Eigen foto