Vragen over windturbineplannen Oude IJssel nog steeds onbeantwoord

Wethouder Langeveld: 'gemeente is te druk'

Over de plannen voor 10 tot 15 megawindturbines langs de Oude IJssel hebben verontruste bewoners, verenigd in Tegenwind Oude IJssel, al in februari vragen gesteld aan gemeente Doetinchem. Tot op heden is daarop geen enkele reactie gekomen. Terwijl de bewoners wel wordt gevraagd deel te nemen aan een participatieproces. In sommige gebieden zijn dat zelfs 4 zogenaamde participatietrajecten: windturbinepark, zonnevelden, Regionale Energie Strategie en uitbreiding Tennet.
Hoe moet een gewone burger dit behappen vraagt Dick Scheeringa zich af, een van de verontruste bewoners van Tegenwind Oude IJssel. "Je wordt gevraagd te participeren en als je je dan wilt verdiepen in de plannen en vragen stelt over het beleid, uitgangspunten en zorgplicht van de gemeente, dan is het advies van wethouder Langeveld aan de Doetinchemse raad om die vragen maar gewoonweg niet te beantwoorden. Want dat gaat toch echt teveel tijd kosten. Wij snappen het niet. Dit kan toch echt niet! Hoe serieus word je als burger genomen door een wethouder en een gemeenteraad die dit maar accepteert? Dit is geen democratie te noemen.”

Inconsequent beleid
Misschien wordt de vinger te veel op de zere plek gelegd van het inconsequente Doetinchemse beleid. De betreffende percelen waar de windturbines gepland staan, zijn in eigendom van landgoed Keppel. In de beleidsvisies van de gemeente en provincie zijn deze percelen aangemerkt als groene ontwikkelingszone. Dit zijn waardevolle gebieden voor de natuur, zoals de das, rietzanger en kamsalamander. Ook ligt hier de motte Barlham, een archeologisch rijksmonument uit de middeleeuwen met een beschermde status. Nu is dat opeens een zoeklocatie voor industriële windturbines geworden, een vreemde draai qua beleid.

Zeker ook omdat inmiddels wel duidelijk is dat deze windturbines de gezondheid van mens én dier kunnen schaden. Enkele jaren geleden nog vocht het landgoed Keppel tot aan de Raad van State de beslissing aan van de komst van de 380- kV leiding vanwege het belang en de bescherming van de natuur op het landgoed. Ditzelfde landgoed wil nu turbines plaatsen als verdienmodel.

Alternatieven
In de onbeantwoorde brief van de bewoners wordt ook een aantal alternatieven genoemd en het aanbod gedaan hierover mee te denken en doen. Ook hierop komt geen enkele reactie. "Vreemd, want we zijn geen nimby's”, zeg Dick Scheeringa. "Integendeel. Ook wij willen een duurzame samenleving en een aanpak van het klimaatprobleem. Maar dan wel met oplossingen die niet ten koste gaan van onze andere doelen in de samenleving als gezondheid, natuur, het prachtige Achterhoekse landschap. En dat kan zeker zonder industriële windturbines op land. Het doel heiligt niet de middelen.”

Dick Scheeringa
Tegenwind Oude IJssel