Een nostalgisch plaatje: groenteboer Hiddink aan de Raadhuisstraat. Op de achtergrond de VIVO-winkel van Wansink, links de Remigiuskerk.
Foto archief Willy Hermans
Een nostalgisch plaatje: groenteboer Hiddink aan de Raadhuisstraat. Op de achtergrond de VIVO-winkel van Wansink, links de Remigiuskerk. Foto archief Willy Hermans

Achterhoek 50 jaar geleden

ACHTERHOEK - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 50 jaar terug in de tijd naar april/mei 1971.

Door Willy Hermans

Hengelo - Gouden groenteman Hiddink zit zonder opvolger
'Dezer dagen herdacht H. Hiddink, Wichmondseweg D121, het feit dat hij meer dan 50 jaar groenteman is. Omstreeks 1900 werd het bedrijfje begonnen door zijn vader, die toen op aanraden van dr. Meinders het klompenmakersvak maar moest laten voor wat het was.
Achteraf bleek de ‘broekgrond’ zeer geschikt voor het telen van groenten en zaden en weldra was ‘Tönis de groenteman’ wijd en zijd bekend. Zoon H. Hiddink ondervond bij het overnemen van het bedrijf grote steun van zijn zuster Gerritje, die als geen ander thuis was in de vele tuinbouwgewassen. Als het moest ging zij mee naar het dorp, waar tweemaal per week de klanten worden bezocht. Hoewel Hiddink nu van zijn AOW geniet, ziet men hem nog vaak in het dorp met aardappelen en groenten. Helaas ontbreekt het hem aan een opvolger, want de familie Hiddink heeft vijf kinderen, allemaal dochters.'

Langerak – Wolsink oppermachtig op Heksenplas
'Wat iedereen tijdens de motorcross van de Doetinchemse Tour- en Crossclub had verwacht, is uitgekomen: Gerrit Wolsink won beide manches in de 500 cc. Bepaald cadeau werd hem deze overwinning op het natte circuit De Heksenplas in Langerak niet gedaan.
In de eerste manche had hij weinig concurrentie te duchten maar in de tweede manche moest hij alles uit zijn Husqvarna halen om rijders als Joop Hoefman uit Doetinchem, Peter Willems uit IJsselstein en Jan van Beek uit Zelhem voor te blijven.
In de zijspanklasse bleken Ad Ridderhof met zijn bakkenist overduidelijk de sterksten van het veld. In beide manches namen ze meteen de kop en kwamen ze als eersten door de finishvlag.'

Hengelo – De R. Kreunens 150 jaar lang ‘geboren bakkers’
'Achter de naam R. Kreunen zou kunnen staan ‘geboren bakkers’, want sinds 1820 hebben vijf geslachten in Hengelo voor dit ambacht gekozen. Baas in de brood- en banketbakkerij aan de Marktstraat is momenteel Roelof Kreunen de vierde. Zijn zoon, Roelof de vijfde, is 17 jaar oud en studeert aan de hogere bakkersschool te Wageningen.
Roelof de derde is 67 jaar oud en helpt nog hard mee in de bakkerij. Als je bakkersbedrijf 150 jaar bestaat en er bovendien een 40-jarig huwelijksfeest op stapel staat, is er alle reden om de vlag eens extra in top te hijsen. Dat doet de familie Kreunen dan ook en wel op dinsdag 11 mei met een receptie van 3 tot 5 uur in hotel Langeler.
Er is in 150 jaar heel wat veranderd in het bakkersbedrijf. Wie kan zich nu nog voorstellen dat de roggebroodmachine door een paard werd aangedreven? In de oude tijd was het voornamelijk roggebrood dat bij de boeren op tafel kwam. Het deeg maakten de boeren zelf en brachten ze met kruiwagens naar de bakker. Voor een bakloon van 5 cent per stuk konden de roggebroden weer worden opgehaald.
Tarwebrood werd nauwelijks gegeten en wittebrood alleen op zondag. Bij de notabelen werd als enigen het brood aan huis bezorgd.'

Hengelo – Record belangstelling voor broodweging
'Nooit tevoren trok de broodweging bij de boerenhofstede De Muldersfluite zoveel belangstelling als dit jaar op Hemelvaartsdag. Dit mede dankzij de samenwerking tussen de verschillende VVV-besturen, waardoor niet alleen de autovierdaagse een controlepunt kreeg bij De Muldersfluite, doch ook deelnemers met hun honden van de kynologendag Vorden de folkloristische broodweging in hun route hadden opgenomen.
Omstreeks 2 uur kwam de deftige boerenkerkbrik aangespannen voorrijden waarin de burgemeesters van Hengelo en Zelhem, jonkheer mr. L.P. Quarles van Ufford en jonkheer mr. H.G. van Holthe tot Echten gezeten waren, gevolgd door een boerenwagen waarin de broden werden vervoerd die bij de Olde Kaste waren opgeladen. Vervolgens twee bijzonder fraaie boerenkleedwagens waarin de boerendansers ‘Wi’j eren ’t olde’ uit Zelhem zaten.'