Sandra en Henry Scholten vieren met hun Bakkerij Scholten het 25-jarig jubileum. Foto: Studio Chevalking
Sandra en Henry Scholten vieren met hun Bakkerij Scholten het 25-jarig jubileum. Foto: Studio Chevalking

Bakkerij Scholten bakt jubileumbrood

25 jaar pure ambacht

ZELHEM - Op 8 mei 1996 begonnen Henry en Sandra Scholten hun avontuur en namen zij in Zelhem de bakkerij van de familie Ditzel over. Vanaf dat moment prijkt de naam Bakkerij Scholten op de voorgevel. Nu is het 2021. Wat is er de afgelopen 25 jaar allemaal gebeurd in de bakkerij? De plakboeken kwamen uit de kast om door te bladeren.

Zij waren geen Zelhemers maar wel Achterhoekers. Sandra komt oorspronkelijk uit Eibergen en Henry uit Exel bij Lochem. Ze waren gewend om in een dorp te wonen. Die dorpse gezelligheid en saamhorigheid trok hen daarbij vooral aan. Mensen maken nog een praatje en kennen elkaar. Ze hadden al snel hun draai gevonden in het mooie Zelhem.

Henry en Sandra Scholten begonnen aanvankelijk met z’n tweeën. Was Henry al vanaf zijn veertiende jaar in de bakkerij aan het werk, voor Sandra was alles nieuw. “Een vuurdoop was het. Zoveel soorten brood”, lacht Sandra. “Maar het is goed gekomen.” Er kwam een leerling-bakker bij en een winkeldame. “Ook zij viert dit jaar haar 25 jarig dienstverband. Zij werkt nog steeds met veel plezier bij ons.”
De beginjaren waren wel echt tropenjaren. De oudste zoon van een half jaar, groeide op in de bakkerij. Zittend in een broodkrat achter de toonbank keek hij naar wat er allemaal gebeurde in de winkel. Later vond hij het stoer de kinderen een krentenbolletje te mogen geven.
Gaandeweg kwamen er steeds meer bakkerij- en winkelmedewerkers bij, een heel aantal werkt al lang bij Scholten. Het is een hecht team en dat maakt de bakkerij waar het voor staat. Henry en Sandra hadden zonder goed personeel hier nu niet gestaan.
In de zomer van 2000 is de hele bakkerij verbouwd en verplaatst, waardoor er een veel betere routing is ontstaan. Henry: “We hebben heel lang zitten puzzelen, hoe we het wilden hebben en of het zou werken. Tot op de dag van vandaag hebben we daar nog steeds veel plezier van.”
De winkel zou nog meerdere keren worden aangepast, maar in januari 2007 gingen de vloeren, muren en plafonds er zelfs uit. De achterwand ging een stuk achteruit, voor meer ruimte. In de winkel om te werken, maar vooral voor de producten, die hierdoor meer aandacht kregen. Sandra: “Mensen ontdekten producten die we al jaren verkochten, maar die ze nog niet eerder hadden gezien. Dat was voor ons het bewijs dat we een goede keuze hadden gemaakt met de winkel verbouwing.”

Binnen een thema of een samenwerking met een ander bedrijf of instelling werden speciale producten gebakken. Zo is Smoks Hanne brood gebaseerd op het verhaal van de Zelhemse legende Smoks Hanne. Dit brood viert volgend jaar haar 25-jarig bestaan. Ook veel toeristen vinden dit een leuke en lekkere traktatie. Daarna kwamen Boemeltje, Zonnebloembrood, Smidstraatbol, Millenniumbrood, Achterhoekse Spokenbrood en Plaggen Hendrik koek, dat zijn oorsprong heeft in het Zelhemse verhaal van Plaggen Hendrik.
Zeslandschappenbrood kwam tot stand in samenwerking met de VVV Zelhem, die een gelijknamige route had uitgezet rondom Zelhem.
Ezelsorenbrood werd gebakken nadat in 2004 de Ezelstal naar Zelhem kwam in de boerderij van de familie Reuterink (nu Museum Smedekinck). “Op zaterdag stonden er een aantal ezels voor de bakkerswinkel in de Smidsstraat en konden de kinderen een ezelritje maken door het dorp”, vertelt Sandra. “Dat zijn mooie herinneringen.”

Toen deze boerderij verbouwd werd tot Museum Smedekinck werd ook de bakkerswinkel verbouwd. Het Opknappertje brood was weer geboren. Een fietstocht ging van het museum naar de winkel van Bakkerij Scholten, waar mensen oude ambachten toonden. "De broodjes vlogen letterlijk de winkel uit.”
Het Papklok brood, gevuld met echte rijstepap (2007) is gebaseerd op het verhaal van de papklok van Zelhem. Na 21.00 uur luidde deze zodat de mensen in het buitengebied wisten dat ze konden stoppen met werken. Het Achterkoekje (2008) was een initiatief van meerdere Achterhoekse Bakkers om de mooie Achterhoek op de kaart te zetten.
In 2009 won Bakkerij Scholten tijdens de vakbeurs de eerste prijs met gevulde speculaas. In 2010 presenteerde Scholten met zeven andere Achterhoekse bakkers meerdere soorten eigenwijs en authentiek Achterhoeker brood, waarvan het Achterhoeker Duuster nog steeds verkocht wordt.
In 2012 werd er voor het eerst eigen tarwe en rogge gezaaid in de omgeving van Zelhem. Bij Korenmolen De Leeuw in Lettele bij Bathmen werd het graan gemalen en het proefbakken kon beginnen. “Daarvan bakken wij ons Puur & Authentieke brood in de soorten wit, tarwe, meergranen en walnootrozijn en de Zelhemse hompen en het roggebrood.”
In 2015 bakten zij een speciaal brood waarvan een deel van de opbrengst naar de bouw van een ambachtsschool in Oeganda ging. In 2017 wonnen zij de tweede prijs in een broodbakwedstrijd van de Benelux met het Dwars door de Akker brood.

In al die jaren is er veel gebeurd bij Bakkerij Scholten, maar er zijn ook dingen die nooit zullen veranderen. "We kiezen altijd voor de beste grondstoffen om kwalitatief goede producten te kunnen bakken. Alleen dan kun je je onderscheiden en dat is wat de klanten kunnen waarderen. Steeds weer nieuwe producten in het assortiment zorgen ervoor dat mensen graag bij ons komen”, zeggen Henry en Sandra. “Er zijn heel veel trouwe klanten die ook al 25 jaar hun brood en banket kopen bij ons. Daar zijn we dan ook heel erg blij mee en zeker trots op.”
Het totaalplaatje moet gewoon kloppen. Sandra: “Als mensen tegen mij zeggen dat ze het altijd zo gezellig vinden in de winkel, dan vind ik dat een groot compliment. En als er mensen opbellen omdat ze een speciaal gebakje zo lekker vonden, dan word je daar echt blij van. Het zijn maar kleine dingen, met een groots effect. Dat proberen wij omgekeerd naar onze trouwe klanten ook te doen.”

Jubileum
Ondanks de geldende coronaregels wilden Henry en Sandra het jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er is een speciaal Jubileumbrood gebakken van roomboterdeeg met meergranen met een vulling van cranberries, witte chocolade, parelsuiker, abrikozen, rozijnen, vijgen en amandelbeslag. Lekker voor bij de koffie of lunch. Op zaterdag 8 mei krijgt elke klant een éénpersoons broodje mee om te proeven.
"En vanaf zaterdag 8 mei zijn er speciale acties bedacht: een speciale jute tas met daarin diverse bakkersproducten, bij uw aankopen vanaf 1 mei zit een actiekaartje voor een van de trekkingen én voor een sloganwedsstrijd."
Iedereen persoonlijk spreken is door corona niet mogelijk. Daarvoor staat zaterdag 8 mei een speciale Bakker Scholten Babbelbox voor de winkel (in samenwerking met SPS Studio). "Op die manier kunt u toch iets tegen de bakker zeggen. We hopen natuurlijk op leuke reacties van onze klanten, zodat het een beetje een bijzondere dag wordt waar we later nog eens naar terug kunnen kijken”, laten Sandra en Henry weten. "Wij hopen op deze manier ons 25-jarig jubileum toch feestelijk te vieren, samen met ons personeel en onze klanten.”

Zie de advertentie voor meer informatie over de acties.