Annabel van den Berg in Disney World in januari. Foto: Leigh Peters-Fransen

Annabel van den Berg in Disney World in januari. Foto: Leigh Peters-Fransen

Leven in de VS tijdens de corona-pandemie

Zelhemse Annabel van den Berg werkt als au pair in Amerika

Door Annabel van den Berg

PLYMOUTH/ZELHEM - De Zelhemse Annabel van den Berg schreef enkele artikelen voor het Contact. Nu zit zij in de Verenigde Staten als au pair en schrijft zij 'naar huis' om te vertellen over het leven daar in tijden van de corona-pandemie.

In september van 2020 ben ik naar Amerika vertrokken om een tussenjaar te doen. Ik werk nu als au pair in het noorden van de Verenigde Staten, in Minnesota. Tijdens de zomer was het nog niet zeker of ik wel kon vertrekken. Er was een reisverbod voor de VS opgelegd vanwege de pandemie. Het leek erop dat ik toch niet naar zou kunnen vertrekken en op het laatste moment me zou moeten inschrijven voor een studie hier in Nederland. Na een hoop telefoongesprekken met het bedrijf waar ik als au pair werk bleek dat er misschien een uitzondering op het reisverbod voor mij kon worden gemaakt, omdat mijn familie in Amerika kinderen met ‘special needs’ heeft, wat betekent dat ik een zorgmedewerker ben.

'Het was een
gek gezicht,
zo’n groot
vliegtuig met
maar een
handvol
mensen'


Ik kon uiteindelijk een afspraak maken bij de Ambassade in Amsterdam waar mij een visum werd verstrekt. Een maand later zat ik op het vliegtuig onderweg naar de V.S. Vanwege het reisverbod waren er weinig andere passagiers op boord. Het was een gek gezicht, zo’n groot vliegtuig met maar een handvol mensen. Gedurende de acht uur durende vlucht moesten we ons mondkapje ophouden tenzij we actief aan het eten of drinken waren. Het was voor het eerst dat ik een mondkapje voor een langere tijd moest ophouden. Toen ik vertrok uit Nederland waren er daar vrijwel geen plekken waar je een mondkapje op moest. Dat vind ik me nu moeilijk voor te stellen.

We hebben hier wat meer vrijheden dan in Nederland. Alle winkels zijn in Minnesota open. Ook restaurants zijn open hoewel je op de meeste plekken enkel kunt afhalen. Ook kun je een avondje met vrienden gaan bowlen zolang iedereen mondkapjes draagt. Je moet deze net als in Nederland in alle openbare gebouwen op. Dat is al het geval sinds ik hier in september aankwam dus heb ik een hele collectie aan verschillende mondkapjes opgebouwd. De grote supermarktketens verkopen veel verschillende soorten met allerlei patronen en kleuren.

Ook zijn attractieparken geopend. Vorige maand ben ik naar Disney World in Florida geweest. Reizen naar andere staten is mogelijk maar meer beperkt dan normaal gesproken het geval is. Overal moesten we een mondkapje op en er waren maatregelen getroffen. Zo stonden er door het hele park desinfectie pompen en moest er afstand worden gehouden van andere bezoekers. Na terugkomst in onze eigen staat was er geen verplichte quarantaine maar het werd wel aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven.

Mijn au pair-jaar ziet er door COVID ook anders uit dan normaal het geval is. Pre-pandemie kreeg je als au pair de kans veel te reizen door de verschillende Staten. Reizen is als ik eerder zei nog wel mogelijk maar een stuk beperkter dan normaal. Elke staat heeft zijn eigen regels en ook is minder te doen omdat veel dingen gesloten zijn of niet doorgaan. Ook tradities zoals het ‘trick-or-treaten’ tijdens Halloween konden helaas niet doorgaan. Gelukkig krijg je hierdoor wel de kans andere dingen te bedenken en krijg je toch nog een leuke ervaring.

Voor het J-1-visum waarop ik hier verblijf moet ik ‘credits’ halen een op Amerikaanse universiteit. Er is helaas minder keuze aan universiteiten omdat alle colleges nu online gegeven worden. Voor deze credits ga beginnen aan een online kookcursus met andere au pairs. Ik heb maar voor een korte tijd online lessen gevolgd toen de pandemie begon dus ik ben benieuwd hoe dat zal gaan.

'Gelukkig voor
mij waren er
vanwege de
maatregelen
in Nederland
online open
dagen'


Ik hoor van mensen die nu aan het studeren zijn in Nederland dat het best lastig is aan een studie te beginnen die grotendeels online is. Ik ben blij dat ik heb besloten een tussenjaar te doen in plaats van meteen te beginnen met studeren, om die reden. Het lijkt mij moeilijk om mensen te leren kennen en te leren studeren als het vooral online wordt gegeven. En het tussenjaar is een goede kans om mezelf beter te leren kennen en nieuwe dingen te proberen. Zo ben ik bijvoorbeeld veel aan het bakken en koken.

Tot eind augustus zal ik hier blijven en daarna ga ik terug naar Nederland om naar de universiteit te gaan. Het is een stuk lastiger om een studie te kiezen als je niet in Nederland bent en geen steden of scholen kan bezoeken. Gelukkig voor mij waren er vanwege de maatregelen in Nederland online open dagen, dus die kon via het internet volgen.

Ik hoop deze zomer wat te kunnen reizen door Amerika en dan, na een interessant jaar als au pair, weer terug te komen in Nederland.